in

Изчислиха с каква скорост се придвижва смъртта (СНИМКИ)

Снимка: kodkey.com

Учени от Университета в Станфорд в САЩ изчислиха скоростта на смъртта на клетките и откриха, че този процес представлява верижна реакция, пише БЛИЦ.

Оказва се, че първичното увреждане предизвиква освобождаване на химикали – „сигнали за смъртта“. Научният им труд е публикуван в престижното списание за наука Science.

Според резултатите на изследването, клетката умира със скорост 30 микрометра в минута (1.8 мм в час). При това гибелта може да бъде програмирана в качеството на лечение на заболявания, като рак или вирус. Процесът протича на принципа на верижната реакция, тоест смъртта на една клетка води до отмирането на следващата.

По данни на учените, клетъчната смърт продължава до тогава, докато за нея „има гориво“ – в дадения случай химическите вещества и белтъците, наричани „сигнали на смъртта“. Авторите на изследването отбелязват, че тези химикали „се свършват“ при пълната гибел на организма. Добавя се, че много други биологични сигнали също може да се разпространяват по този начин.

Откритието може да помогне на учените да разберат как да накарат раковите клетки да се самоубиват или как да предотвратят клетъчната смърт, например, при Болестта на Алцхаймер или мускулната дистрофия.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.