in

Откриха подводна крепост край Созопол

Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей.

Новината съобщи пред БТА Петя Димитрова от пресслужбата на Община Созопол. Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов.

В екипа му участват инж.Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов – геодезист, водолази от Общинския водолазен център в Созопол с ръководител Тенчо Тенев. Експедицията се финансира от Министерството на културата по предварително спечелен проект.

В рамките на подводните проучвания са извършени водолазни спускания под вода от трима водолази и в присъствието на проф. Христов. Открити са две места с фрагментирана керамика.

Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка първото хилядолетие преди Христа. е разположена в югозападното продължение на острова.

Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър. Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова. Археолозите са категорични, че островът Свети Тома в миналото е бил полуостров.

От пресслужбата на Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни т.г., при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, стрктури от късноантичната епоха и средновековен манастир. Екипът, осъществил проучванията, както на сушата така и под вода, подготвя подробна публикация за изследванията. Приключилата експедиция е и добър пример как два културни института под шапката на Министерство на културата си взаимодействат успешно при проучване на подводното културно наследство, каза кметът на Община Созопол Панайот Рейзи.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/