in

И варненска фирма в новия списък с производителите на продукти с палмово масло

Снимка: offnews

Една варненска фирма фигурира в  новия списък на БАБХ с компаниите, произвеждащи продукти със съдържание на палмово масло.

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България, произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход, публикуван днес от 24 часа.

В списъка официално фигурира и варненската фирма Markenbutter, която произвежда кравето масло и крема сиренето с марка „Милтекс“. Потърсихме за коментар фирмата, чиято производствена база се намира в завод „Одесос“, но въпреки обещаната по-късно позиция, не успяхме да получим мнение от тях.

Според информация от опаковките на продуктите официално 25 % палмово масло се съдържа в кравето масло с марка „Милтекс“, 12% има в продукта с марката „Смес леко““ и 25% в „Милтекс смес“.

Според информация на сайта на „Активни потребители“ за „Милтекс“ влизането в списъците не е за първи път. Техни продукти са засичани с добавени немлечни мазнини и вода при изследвания последователно  през 2014 и 2015 и 2016 година. Предишните нарушения, подобни на настоящите, представляват нерагламентирана, а в случая с добавянето на натамицин и незаконна фалшификация на краве масло.

През 2016 година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби три млекопреработвателни предприятия заради наличие на немлечни мазнини в произвежданото от тях краве масло, което не е отбелязано върху опаковката на продукта. Едната от тях е
„Милтекс КК“ и е глобена със 127 240 лв.

снимка 24 часа

Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе “ задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните. Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.
„Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните“, обясниха от агенцията пред „24 часа”.

С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.

Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, те. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис „Имитиращи продукти”.

Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.
В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на “мляко“ и “млечни продукти” и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на агенцията по храните, припомня още 24 часа.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов