in

Как да изберем подходящ размер и форма за трапезна маса

Казват, че кухнята е сърцето на дома, но реално мястото, където се събира цялото семейство всеки ден, е масата за хранене. Независимо дали разполагате с отделна стая за нея, или малко кътче в кухнята или дневната, трапезната маса е основният елемент в това пространство и трябва да бъде избрана внимателно.

За да Ви помогнат в избора и да Ви насочат към правилния модел и размер, професионалистите от GRANDecor са подготвили кратък гид за това как да изберете подходяща трапезна маса.

Подходящият размер на трапезната маса зависи от няколко основни фактора:

  • Колко е голямо пространството, където ще поставите масата? Размерът на масата трябва да е пропорционален на размера на помещението. Оставете поне 90 см между масата и най-близката стена, за да може да се издърпва стола. Ако зад него има врата или вход, то тогава увеличете разстоянието на 120 см. Имайте предвид, че за да се храни човек комфортно, има нужда от около 60 см пространство на масата.
  • Колко души ще използват масата в ежедневието? Осигурете комфорт за цялото семейство, като се уверите, че има достатъчно място, за да се избегне бутане на лакти, сядане на ъгъл или прекрачване на крака.
  • Колко често посрещате гости? Ако ежедневно или ежеседмично се отбиват близки и приятели за вечеря, заложете на разтегателна маса.

Подходящата форма на трапезната маса зависи основно от формата и размера на помещението, в което ще се позиционира. Ето и основните варианти:

  • Кръгла или квадратна маса. Тези модели са подходящи за по-малки стаи или трапезни кътове, които делят помещение с друга част от дома. Най-често са предпочитани от семейства от двама или четирима, за да може, сядайки около масата, всеки да вижда останалите и да е на еднакво отстояние от центъра.
  • Правоъгълна или елипсовидна маса. Отличен избор за трапезария, отделена в собствена стая, или трапезен кът в просторен дневен тракт. Коя от двете форми е по-подходяща зависи от формата на самата стая, както и от визията на останалите мебели в нея. Обикновено тези маси са предпочитани от семейства от по шест или осем души.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/