in

Пак вземат проби за чума от свинете в Бозвелийско

Снимка; stiri.md

Заради установената инфекция с вируса на африканската чума пак проверяват животните в Тутраканци, полицейското присъствие в зоната остава

В началото на следващата седмица предстои повторно вземане на проби от свинете в село Бозвелийско заради установената инфекция на вируса на африканска чума при домашни свине в близкото село Тутраканци. Това съобщи Стоян Пасев, областен управител на Варна, цитиран от Фокус.

Първите проби от животните в село Бозвелийско, което попада в обявената 3-километрова зона около установеното огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци, бяха отрицателни.

Още при установяване на инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине в село Тутраканци бяха предприети незабавни действия и над 80 животни бяха умъртвени по хуманен начин и загробени на място.

Полицейското присъствие в зоната остава, докато отрицателните резултати на над 90 прасета от село Бозвелийско не се потвърдят от вторите проби. Забранено е изнасянето на живи животни, фуражи и месни продукти от селото, като карантината на територията на областта остава за срок от 30 дни, а в 3-километровата зона карантината е 40 дни.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/