in

Навършват се 17 години от атентатите в Ню Йорк

снимка facebook

Близо 3000 жертви взе тогава нападението на „Ал Кайда“ над Кулите Близнаци, над 6000 бяха ранените.

На 11 септември се навършват 17 години от атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк, при които загинаха близо 3000 души.

На този ден през 2001 година беше извършено безпрецедентно нападение, при което два самолета, пилотирани от терористи от “Ал Кайда”, се врязаха в двата емблематични небостъргача. Трети самолет се вряза в сградата на Пентагона.

В следващите часове двете кули не издържат на пламъците и рухват. По официални данни жертвите са близо 3000, ранените около 6000. Загиват и най-малко 300 пожарникари по време на спасителните операции. Повече от година продължава разчистването на останките. Част от жертвите никога не са идентифицирани, припомня БНТ.

Отговорност поема талибанската групировка “Ал Кайда”. Вашингтон започва военна офанзива в Афганистан и Ирак. През следващите 10 години най-издирваният човек е лидерът на талибанита Осама Бин Ладен. Едва десетилетие след нападението срещу двете кули Бин Ладен е ликвидиран.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/