Това е убиецът на Мартин (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

Варненският Окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на 25-годишния Петър Здравков, който уби с личното си БМВ варненския балетист Мартин Чикалов на пешеходна пътека в неделя.

Варненският Окръжен съд наложи  най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” на 25-годишния Петър Здравков, управлявал БМВ-то, блъснало фатално варненския балетист  Мартин Чикалов в неделя.

Снимка: Нова Варна

Съдия Трайчо Атанасов уважи искането на държавното обвинение, водено от наблюдаващ прокурор Галина Минчева, с мотива, че има множество доказателства и свидетели за това, че Петър Здравков е карал колата във фаталната вечер. Това към момента са доказали дактилоскопичните експертизи, както и съдебно техническите такива.

Друг мотив на обвинението бе, че престъплението е особено тежко, както и утежняващите вината обстоятелства, че  Петър е избягал от местопрестъплението,  и ако не са били две коли, които са го засякли след сблъсъка с Мартин, въобще вероятно е нямало да спре. Все още не са излезли тестовете за наркотици, които са му взети по време на ареста в полицията.

Снимка: Нова Варна

Допълнително утежняващо вината обстоятелство е, че Петър карал без книжка от години, за което има два акта от пътна полиция. Оказа се обаче, че същият има и други криминални прояви, регистрирани в полицията.  През 2008 година той е регистриран за разбиване на кола, по-късно през 2016 година има регистрация за кражба. И в двата случая 25-годишният  техник, който работи във варненска фирма за монтаж на климатици, се е разминал с административни наказания – в първия случай заради това, че е бил малолетен, във втория пък му е била наложена глоба.

Снимка: Нова Варна

В събраните доказателства стана ясно и че 25-годишният обвиняем е имал проблеми със зрението, но е карал без очила . Оказа се още, че удостоверението му за постоянен адрес е извадено на 11 септемри, ден след фаталната катастрофа. Петър живеел с приятелката си, майка си и баща си в “Младост”, но при издирването не е открит на нито един от адресите, проверени от полицията. Именно това са мотивите и неправоспособният шофьор в неделя вечерта да бъде обявен за общодържавно издирване.

В понеделник адвокатът му Александър Атанасов се е свързал с МВР и е уговорил час, в който Николов да се предаде сам.

Като особенно опасна и самонадеяна определи държавното обвинение постъпката на Николов, както и опасността той да извърши ново престъпление и да продължи да кара без книжка и да застраши и други човешки животи, наложи уважаването на искането за най-тежката мярка.

Самият Здравков отказа всякакъв коментар по време на делото, в съдебната зала присъстваха негови приятели, сред които и младият мъж, който е пътувал заедно с него по време на фаталната катастрофа.  Според адвоката му Александър Атанасов, Петър съжалявал и би силно уплашен, затова избягал от мястото на престъплението. Той обаче  не беше сигурен дали изобщо ще обжалва мярката “задържане под стража” заради тежкото психическо състояние на подопечния му.

В съдебната зала присъстваха още близки и приятели на загиналият Мартин Чикалов, които за пореден път призоваха за най-тежко наказание за убиеца му.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка Дарик

Награждават варненския ученик, грабнал златото на световното по информатика

Снимка: opoznai.bg

Ремонтират замлъкналия пеещ фонтан във Варна