in

Общината отчете публично харчовете за миналата година

Нареждаме сред общините отличници във финансово отношение, похвалиха се от общинската администрация

Протоколно и без реално публично обсъждане мина преди минути предвиденият за днес публичен отчет на общинската администрация на Варна за бюджет 2017. Според публикуваният отдавна на сайта на общината отчет,  Варна е сред общините с най-добри финансови показатели и най-сериозна финансова дисциплина отчетоха от администрацията.

2017 година Варна харчи рекорден бюджет

Първоначалният размер на общинския бюджет на Варна за миналата година бе 270,7 милиона лева, като бе актуализиран на 348,7 милиона, се припомня в отчета, качен в сайта на Община Варна. Това беше рекорден в сравнение с предходните години бюджет, припомнят специалисти.

Първоначално заложените приходи са 270.7 млн. лева. Реалният размер на получените приходи обаче е 365 310 073 лева заради средства предоставени от държавния бюджет.

Над 82 млн леа са влезли в общинската хазна от местни данъци
Според данните местните приходи от имуществени и други данъци са 82.3 млн. лева, а неданъчните са 55.1 млн. лева. Цифрите сочат, че изпълнението на местни приходи имуществени и други данъци е 103% спрямо първоначалния план. Под 100% е изпълнението на приходите от данък превозни средства, патентен данък и данък върху таксиметров превоз.

Най-много имуществени данъци са събрани от данъка върху недвижими имоти- 32.5 млн. лева. След това са данък при придобиване на имущество-близо 24.2 млн. лева, данък върху превозни средства- 19.7 млн. лева, 4.4 млн. лева от туристически данък.

115 000 лв повече от туристически данък 

Изпълнението на събираемостта на данъка върху недвижимите имоти спрямо актуализирания план за 2017-та е 102%, а при налозите върху превозните средства изпълнението е 98% спрямо първоначално планираните средства. В сравнение с 2016-та приходите от туристически данък са се увеличили със 155 хил. лева. Изпълнението възлиза на 101% що се отнася до първоначалния план.

Неданъчните приходи, според отчета в края на годината, са близо 55.2 млн. лева при първоначален план 69.1 млн. лева и актуализиран 52.6 млн. лева. Процентът на изпълнение спрямо актуализирания план е 105%. Под 100% са приходите от собственост и внесеният ДДС и други данъци върху продажбите.

Община отличник в България 

Консолидираният годишен финансов отчет на бюджета’2017 г. бе одитиран и заверен от Сметната палата. В одитния доклад от 6 юни 2018 г. на Сметната палата за извършената проверка се посочва, че не са констатирани нарушения; получените одитни доказателства са достатъчни и уместни, за да осигурят база за изразяване на мнение; не са констатирани случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби; не са констатирани недостатъци във вътрешния контрол.

Годишният финансов отчет за 2017 г. показва, че община Варна е спазила и изпълнила всички финансови показатели и е сред общините с най-добри параметри по тези показатели, се посочва още в публикувания отчет.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева