in

Стотици се събраха на Празника на плодородието в Шабла (СНИМКИ)

Снимка: Нова Варна

За шеста поредна година Шабла бе домакин на Празника на плодородието.

Ежегодно проявата се организира в първия неработен ден след празника Кръстовден, който бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера.

Снимка: Нова Варна

Наситената програма започна още в 9.00 ч. сутринта с изложба базар на гълъби, кокошки и други декоративни птици.

Кулинарно майсторство показа и атрактивният готвач и телевизионен водещ Учи Бъчваров. Десетки килограма свинско месо и зеленчуци пое вълшебният тиган на известния роден кулинар.

В 13.00 ч. започна и кулинарното шоу „Кметът може И да готви“, в което участие взеха кметът на община Шабла и кметът на община Терешин (Р. Полша).

Снимка: Нова Варна

По традиция всички местни и гостуващи производители подредиха своите щандове, а самодейни колективи участваха в културната програма.

Многобройните посетители на празника имаха възможността да се насладят на изпълненията на Духовия оркестър при НЧ „Зора 1894“ – град Шабла, както и на прекрасните деца от ДГ „Дора Габе“, които представиха  „Зеленчуци, който не яде….“ .

Снимка: Нова Варна

Специално жури под председателството на Ути Бъчваров прегледа и оцени ястията на участниците, а Община Шабла връчи парични награди и грамоти в обявените конкурси.

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

Отделен щанд имаше и Община Шабла, където предлагаха безплатно рибена чорба, риба и курбан.

Снимка: Нова Варна

Събитието е с конкурсен характер и наградите са поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

В края на празника всички опитаха от вкусно приготвените ястия от Ути и от гостуващият майстор-кулинар от Република Полша.

Снимка: Нова Варна

Празничната програма завърши с изпълнения на фолклорни групи и танцови състави от област Добрич и с концерт на фолклорен оркестър „Канарите“ с ръководител Атанас Стоев.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.