in

Водолази почистиха морето край Първа Буна и Траката (СНИМКИ)

24 автомобилни гуми и стъклени бутилки извадиха по време на акцията членовете на водолазните клубове във Варна

Членовете от водолазните клубове „Баракуда“ и „Приятели на морето“ , служители на Регионална служба „Военна полиция“ – Варна чистиха морето край Първа буна и плажа „Траката“ във Варна. Основният „улов“, който извадиха от водата, са десетки стъклени бутилки и гуми. В морската столица подводно чистене се прави за втора поредна година. Миналата година водолазите извадиха от морето фризер, метален парапет и десетки автомобилни гуми.

Тази година подобни едрогабаритни отпадъци не бяха открити. Почистването започна и в Морската градина във Варна

Подводната екоакция бе в рамките на националната кампания на bTV Mediagroup „Да изчистим България заедно

Нулевата видимост, тежките едрогабаритни отпадъци и непукизмът на лодкарите от близката стоянка не прекършиха ентусиазма на военните полицаи с ръководител на групата подполковник Йордан Драгов. Техен осигуряващ водолаз бе доброволец от Клуб „Приятели на морето“ – гр. Варна с председател Дарина Иванова.

снимки Пресслужба Община Девня

Акцията не беше от най-леките, защото гумите бяха пълни с вода и тиня, което увеличава в пъти тяхната тежест, разказаха участниците в акцията..

При нулева видимост двама водолази опипвахме морското дъно, докато се натъкнем на гуми, които връзвахме за въжета, а колегите на сушата ги изтегляха към повърхността“, споделиха от водолазната група.

След подводната уборка на дълбочина 4, 5 метра от морето са извадени 24 гуми, като на дъното са останали 3-4, които са били тракторни и е било невъзможно да бъдат изкарани на повърхността с наличния ресурс.

Всички гуми са се намирали край лодкостоянката на Траката, което е лесно обяснимо предвид факта, че рибарите ги връзват за буната, за да олекотяват ударите на лодките в брегозащитното съоръжение. Въжетата обаче често се късат, гумите падат в морето и така дъното се превръща в депо за едрогабаритни отпадъци.

снимки Пресслужба Община Девня

Освен подводни едрогабаритни отпадъци военните полицаи, доброволците от Клуб „Приятели на морето“ и две семейства днес са събрали над половин тон битови отпадъци, които са били изхвърлени на буната от младежи.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева