in

Музей на пожарната отваря във Варна

Музей, посветен на противопожарната дейност ще отвори врати в Градската пожарна в началото на декември.

Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Варна директорът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в морския град комисар Тихомир Тотев.

По думите му много граждани са се отзовали като са дарили документи, наредби на общински съвети, сведения и стари униформи и учебници за експозицията. Така за няколко месеца са събрани около 30 артикула. С тях ще бъде допълнена съществуващата музейна сбирка.

Според комисар Тотев идеята на ръководството е била музеят да отвори врати още през Седмицата на пожарната безопасност преди седмица, но поради продължителни ремонти е предпочетено това да се случи около датата 19 декември.

На този ден във Варна ще бъдат отбелязани 140 години от началото на пожарното дело в града. Комисар Тотев припомни, че през далечната 1878 година по предложение на тогавашният кмет на Варна Велико Христов, са закупени първите две ръчни помпи (тулумби) и принадлежности към тях и са назначени четирима щатни пожарникари. С това се поставя началото на пожарната служба в града.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/