in

Теменужка Петкова:ТЕЦ Варна има ключово значение за енергийната сигурност

Министърът подчерта, че всички мощности, които осигуряват студен резерв с изключение на ТЕЦ 2 са собственост на частни лица.

Eнергийният министър Теменужка коментира ситуацията с продажбата на ТЕЦ Варна вчера. Тя обясни, че централата е била държавна собственост и е изградена в края на 60-те години, която е втората по големина в България и на Балканския полуостров и разполага с 6 блока. Това стана в интервю за радио К2.

До 1 януари 2015 година е имала структуроопределящо значение за енергийната сигурност на страната, а през 2006 година е продадена на ЧЕЗ – от датата на приватизация до 2011 година, съгласно договора,

3 от блоковете работят само като студен резерв, а останалите 3 работят за доставка на електрическа енергия на обществения доставчик. След 2011 година ЧЕЗ са имали задължение да изградят сероочистващи устройства на базата, на които централата да продължи да работи на въглища, но такива действия от чешка страна не са предприети, обясни Петкова, и оттогава централата работи само като студен резерв – 1 от блоковете е за студен резерв, другите 2 се ползват с дерогация от страна на Европейската комисия и могат да работят в рамките на 1 месец в годината.

Министърът допълни, че на 1 януари 2015 година дерогацията е изтекла, собствениците не са изградили очистващите устройва, които да дадат възможност централата да работи на въглища, затова е била спряна от експлоатация.

„Това беше едно сериозно изпитание за електроенергийната система на страната, тъй като тази централа има много важно значение за енергийната сигурност и нейното излизане от работа създаде необходимост от реорганизация на енергийната система и осигуряване на нейната сигурност.

Когато през миналата година беше извършена продажба – ЧЕЗ продаде своя актив на територията на България на Данаил Папазов, бях много приятно изненадана от желанието на новите собственици да върнат към живот централата, но сменяйки нейната горивна компонента, преминавайки от въглища на природен газ – нещо, което се приветства от всички, тъй като този тип производство не е свързан с отделяне на вредни емисии и решава проблема с чистотата на въздуха и екологията“ каза Петкова.

Министърът подчерта, че всички мощности, които осигуряват студен резерв с изключение на ТЕЦ 2 са собственост на частни лица. Относно цената министърът обясни, че се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, а такъв резерв има всяка държава в ЕС.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/