in

Тъжна статистика :13 училища са закрити тази година

Снимка: live.varna.bg

60 хиляди първокласници ще прекрачат прага на училище за първи път. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Той съобщи, че не може да обещае, че ученическите раници ще станат по-леки, но се предприемат всички мерси за целта.

Тази година по-малко, другата – повече. Разделяме учебниците, финансираме закупуването на шкафчета. Не сме финансирали закупуването на втори комплект учебници, препоръчахме на училищата да оптимизират учебните програми и да не се купуват допълнителни тетрадки и помагала.“ В над 50% в училищата все още продължават ремонтите, които са безпрецедентни до момента. Вълчев увери, че учебната година ще започне във всички училища в страната.

„Има една склонност за свръхконцентрация на ученици в дадено училище, което беше преодоляно с информационни системи за новия критерий за близост до училището. Той е важен от гледна точка на удобството на пътуване. Трябва да се направи единна информационна система. Факт е, че тази година нямаше опашки и злоупотреби с адресни регистрации.“ допълни още министърът в интервю за bTV.

Вълчев призна, че има спад в мотивацията на учителите, но самите те казват, че в последните години има повече положителна енергия. Липсват учители по математика и физика, английски, информационни технологии. „След 5-10 години се очаква най-голямата криза при учителите. Тогава голяма част от тях ще са в пенсионна възраст.“, допълни още министърът на образованието. Припомняме, че днес, 17 септември започва новата учебна година – днес тя започва за 680 хил. ученици от цялата страна. Педагогическият персонал възлиза на около 89 хил. души – учители възпитатели, психолози, директори на възпитателни институции. От образователното ведомство уточниха, че 13 училища са закрити или слети.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/