in

Утре варненци входират 100 мерки за пътна безопастност в Общината

Идеите включват поставяне на вдигнати пешеходни пътеки в близост до училищата в града, поставяне на светофари с бутони, поставяне на огради по островните части на булеварди, поставяне на предупредителни знаци, подновяване на тротоари и антипаркинг колчета и много други

Във вторник в Община Варна ще бъдат официално входирани 100-те мерки за превенция на войната по пътищата във Варна. Това съобщи за „Нова Варна“ един от инициаторите на предложенията към местната власт, Евгени Станимиров. Заедно с него под идеите са се подписали още шестима варненци, членове на ФБ групата „Варна може да запази Морската си градина“ . Сред тях са експерти по безопастността, велосипедисти, и социално ангажирани варненци.

За първи път за 100-те мерки за повишаване на пътната безопасност във Варна се заговори на шествието „Поход за живот“ в памет на загиналият трагично варненски балетист Мартин Чикалов. Мерките са адресирани лично до кмета на Варна Иван Портних и идеята е те да влязат като предложения на някои от ресорните общински комисии и тяхното финансиране да бъде включено в бюджет 2019.

Сред ключовите предложения, касаещи безопасността са  полагане на шумящи маркировки на самите велоалеи , като и на пътното платно , слагане на предупредителни знаци преди всички преминавания през нерегулирани(без светофар) пресечки на основни булеварди – на велоалеята на бул. Владислав на бул. Сливница и бул. Осми Приморски Полк . Тук идеята е че на тези места няма добра видимост и за двете превозни средства , ярък пример за това е конфликтната точка на бул Сливница пред магазин Ардес , шофьорите които се включват в булеварда не виждат идващите колоездачи , както и обратното

Във връзка с все по-големият брой на шофьорите джигити варненци предлагат със съдействието на полицията по скоростните отсечки в града да се поставят радарни патрули с цел възпиране на нарушителите.  В исканията още са предложени засилено полицейско присъствие, особено в тъмните часове на деня, контрол на правилното паркиране и след 19ч, когато „Синята зона“ спира. Контрол на паркирането и извън териториите на синята зона, организиране на граждански патрули – пешеходни, вело, авто. Варннеци искат още да се упражнява контрол на „звуковите“ нарушения на МПС , от много време се наблюдава умишлено тунинговане на автомобили и мотори с цел вдигане на повече шум.  Сред атрактивните предложения са още и създаване на фейсбук страница за пътна безопастност , сигнали и предложения към Община Варна.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева