in

От юли догодина пенсиите скачат средно с 5 на сто

Снимката е илюстративна

Минималната пенсия става 207,6 лв., а социалната за старост – 125,58 лв.

Близо 2000 души ще са първите българи, които ще вземат пенсия над тавана – 1040 лв., през втората половина на 2019 г. Тогава ще отпадне ограничението на новоотпуснатите максимални пенсии. Това припомни тази сутрин социалният министър Бисер Петков в ефира на btv.

В момента около 55 000 пенсионери са с таван от 910 лв. От 1 юли 2019 г. техните пенсии ще се увеличат със 130 лв. и ще станат 1040 лв. От тях около 25 000 души ще получат действителните си размери, а останалите – близо 30 000, ще останат ограничени от тавана.

Кабинетът гласува през юни нов размер на социалната пенсия за старост. Увеличение е с 4% и тя става малко над 125 лв.

Промените ще засегнат всички хора над 70-годишна възраст, които живеят с доход под гарантирания минимум.

С актуализацията на всички пенсии с 3,8% от 1 юли средната пенсия от около 360 лв. ще се увеличи с близо 14 лв. Минималната пенсия става 207 лв. Заедно със социалната пенсия ще нараснат и всички останали пенсии, несвързани с трудова дейност.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/