in

Снимат ни дали имаме винетка, честитката идва на адрес

Коли със специално оборудване ще заснемат и проверяват останалите автомобили дали имат платени пътни такси.

Колите ще имат камери и ще могат и през деня, и през нощта да регистрират, преминаващите автомобили като разчитат техните номера.Това заяви Радослав Николов, съветник на регионалния министър в оставка Николай Нанков.

С новата система шофьорите може да не бъдат спирани за проверка на пътя дали имат винетка, но ще получават известия както за нарушенията на пътя от камерите на „Пътна полиция“, съобщава БНТ.

В автомобила ще има таблет или нотбук, на който ще се визуализират преминаващите автомобили. Ще бъде проверявано в централната база данни в реално време дали преминаващият автомобил има платена винетка за автомобилите до 3,5 т или пътна такса за превозните средства над 3,5 т.

В проверяващите автомобили ще има и ПОС терминали, така че при проверка, ако шофьорът не е платил съответната такса, ще може да го направи с банкова карта и да заплати на място компенсаторна такса, ако е в нарушение.

С дебитни или кредитни карти ще се купува от 1 януари 2019 г. електронна винетка от терминалите за самообслужване, от уеб портал или от мобилно приложение.

500 ще са терминалите за самообслужване. Те ще са разположени на удобни за шофьорите места по републиканската мрежа, обясни още Николов.

Терминалите ще оперират на осем езика – български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави – гръцки, румънски, сръбски и турски.

Шофьорите, които искат да си закупят винетка, ще трябва да въведат регистрационния номер на автомобила, срока за валидност на електронната винетка – годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, и началната дата за стартирането й.

При закупуване по електронен път последната стъпка, преди плащането, е потвърждаване на въведената информация. С плащане в брой потребителите ще могат да купят електронна винетка в офис от разпространителската мрежа – бензиностанциите, офисите на областните пътни управления на АПИ.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/