in

С 10 стотинки скочи цената на хляба във Варна

Това няма да е последното увеличение до края на годината, коментират хлебопроизводители от бранша, скока се наложил от вдигнатата цена на пшеницата

Цената на хляба в региона на Варна се е покачила с около 10 стотинки от началото на септември. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. „Хлябът във Варна също е с увеличена цена заради по-високите цени на пшеницата и коригираните цени на всички видове брашна от началото на август.

В бранша се коментира, че това няма да е последното повишаване на цените, а ще има и последващо поскъпване на хляба и тестените изделия“, добави Иво Бонев.

По думите му цените на хляба във Варна са повишени от началото на септември във връзка с това, че някои търговски договори изискват предизвестие от 30 дни за вдигане на цените. „Този срок вече е изтекъл и затова сега се наблюдава повишаване на цената на хляба. Става въпрос за цени на заводски хляб, който вече се предлага за около 1.05 лева до 1.10 лева.

Другият хляб е различен като грамаж и цени, но вдигането е средно с около 7-8 процента или с около 10 стотинки. Можем да обобщим, че в момента цената на хляба във Варна е с между 5 и 10 стотинки по-висока“, посочи Иво Бонев.

Той коментира, че подобно повишение е обяснимо не само заради по-високите цени на брашната, но и заради по-високите цени на труда. „Всяка година трудът се повишава с около 15 -20 процента. Преди години заплатите в бранша бяха доста ниски и за да задържим обучените си служители, използвахме този материален стимул“, заяви Иво Бонев.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/