in

Във Варна правят музей от стара подводница

снимка: bgswim.com

Частната фирма „Инхом“ ООД е заявила инвестиционно намерение да превърне в музей подводницата „Слава“, която след извеждането си от състава на ВМС бе дарена на община Варна.

За целта от дружеството, което има база за производство на стъкло в Белослав и музей в Морската градина на Варна, искат общината да им предостави плавателния съд чрез заем за послужване за срок от 10 години ,пише kmeta.bg

От фирмата ще поискат разрешение от Министерството на културата за създаването на частен музей. Ако го получат, искат администрацията да извърши всички дейности по застраховането, придвижването и поставянето на подводницата на постамент „сух док“, изграден от фирмата. Ако получат отказ от министерството, ще се откажат от инвестиционното си намерение.

Идеята за превръщането на „Слава“ в частен музей се подкрепя от Съюза на подводничарите и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Бившите подводничари изразяват и готовност с безвъзмезден труд да участват в подготовката и поддържането на бъдещия музей.

Инвестиционното намерение ще бъде разгледано на насроченото за утре заседание на общинската комисия по собственост и стопанство.

Подводницата „Слава“ е построена през 1959 г. в бившия Съветски съюз. Изведена е от състава на военния ни флот през 2011 г. и по инициатива на Съюза на подводничарите и настояване на тогавашния Общински съвет е прехвърлена безвъзмездно на Община Варна именно с намерението да се превърне в музей на подводното дело. Вече 8 години обаче местната власт не намира финансов ресурс за осъществяване на идеята, подводницата ръждясва на кея на военноморската база и е все по-реална заплахата да бъде нарязана за скрап.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/