in

Мирис на кебапчета „замърсил“ наднормено въздуха във Варна

снимката е илюстративна

Старите автомобили и безкрайните ремонти са основните причинители на замърсяването на въздуха във Варна, отчетоха днес експерти

Барака за кебапчета, поставена непосредствено до автоматична станция, замерваща показателите на атмосферния въздух във Варна, доведе до отчитане на високи стойности на замърсяване.

Станцията била изместена, за да дава обективна информация за състоянието на въздуха, съобщи на пресконференция днес инж. Диана Кирчева, главен експерт в Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в Община Варна, предаде Varna24.bg.

Коментарът бе по повод на въпрос относно основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в морската столица. Сред тях са предимно хилядите стари автомобили, които се движат в града, ремонтните дейности и използването на некачествени горива като въглища за отоплението в студените месеци.

Спрямо останалите градове в страната Варна може да се похвали с относително чист въздух, като заслуга за това имали морските бризови течения, каза още инж. Кирчева.

„За Варна през миналата година имаме доста добри показатели. Има няколко превишения в началото на септември месец тази година, но това е инцидентно, тъй като точно ремонтните дейности, когато се извършват до автоматичните измервателни пунктове, са много рискови при отчитането.

Оказват влияние при отчитането не само ремонтите, но и климатичните условия във Варна. Общината ни, която на брега на морето се влияе сериозно от бризовата циркулация. Вятъра, които духа при определена скорост разсейва замърсителите и това е добре. Когато няма вятър обаче, замърсяването се утаява във въздуха. Започва да се вдига прах от пътната настилка, което се явява едно вторично замърсяване.

Затова много държим на почистването, на миенето на улиците и булевардите. Данните, които имаме обаче показват, че напоследък един от най-големите замърсители започва да става битовото отопление. Говорим за една енергийна бедност. Ние искаме да сменим горивото, да не е с нискокачествени калорични въглища, които съдържат повече пепел, но по-екологичното гориво се явява по-скъпо за хората.“, обясни инж. Кирчева.

Коментарът и бе в контекста на представянето на проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Варна – фаза 1.“

С реализирането на проекта се цели да се набележат и предприемат законосъобразни и изпълними действия, които да допринесат за намаляване на нивата на замърсителите в атмосферния въздух на територията на община Варна. Ще бъде актуализирана общинската програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на Варна, и са набелязани основните източници на замърсяване на атмосферния въздух на територията на общината.

По този начин ще се създадат предпоставки за реализиране на инвестиционни мерки с цел подобряване качеството на атмосферния въздух на Варна, чрез финансиране на втора фаза на проекта.

Проектът „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Варна – фаза 1 е финансиран по ОП „Околна среда“, като стойността му е 232 288,00 лв и е с продължителност 24 месеца.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/