in

Екс канцлер на Австрия с лекция в ИУ Варна

снимка ИУ Варна

Публична лекция на д-р Волфганг Шусел – „доктор хонорис кауза“ на Икономическия университет – Варна, на тема „Бъдещето на Европа“ ще се проведе другата седмица във Варна

Събитието ще се проведе в 128 аудитория (академична сграда) на 26 септември  от 17.00 ч. Лекцията ще бъде изнесена на немски език със симултанен превод на български, съобщават от университета.

Д-р Волфганг Шусел  е федерален канцлер на Австрия през периода 2000 – 2007 г., бе удостоен с почетната титла „доктор хонорис кауза“ на Икономически университет – Варна през септември 2015 г. за изключителен принос към укрепването на демократичните основи на европейското общество.

В своята академична реч тогава д-р Шусел подчерта значимостта на интелектуалния потенциал като най-важен ресурс за развитието на обединена Европа. „Оптимизмът е задължителен!“ – бе посланието на почетния гост към академичната общност на университета и най-вече към младите хора.

Д-р Волфганг Шусел е роден през юни 1945 г. във Виена. Следва икономика и право във Виенския университет, където през 1968 г. придобива титлата „доктор по право“. Той е вицеканцлер на Австрия и федерален министър на външните работи от 1995 до 1999 г., а от 2000 до 2007 г. той е федерален канцлер на Австрия.

Д-р Шусел изиграва ключова роля за присъединяването на България към Европейския съюз, като по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС от юли до декември 1998 г., както и от януари до юни 2006 г. той категорично подкрепя страната ни в усилията й за включване в обединеното европейско семейство.

От 1989 до 1995 г. д-р Волфганг Шусел е федерален министър на икономиката на Австрия. От 1975 до 1991 г. е генерален секретар на Австрийската бизнес федерация. През периода от 1995 до 2007 председателства Австрийската народна партия. От 2007 г. д-р Волфганг Шусел е член на Съвета на настоятелите на Фондация „Бертелсман“, а от 2010 г. – член на надзорния съвет на Акционерно дружество RWE. От 2008 г. е президент на Австрийското общество по външна политика и обединените нации.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/