Категории: България

Български снайперист изуми колегите си от НАТО

Реклама

Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйки рекорд.

В състезание за военни снайперисти от НАТО, с участието на 19 нации, военнослужещият от 31-ви механизиран батальон ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков прави точен изстрел на километър и половина с пушка, подпряна на раницата му и с една ръка по мишена 50 см на 1 м, съобщиха от информационния център на Министерството на отбраната.

Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба по такава мишена е от 200 м до километър. При стрелба на най-къса дистанция от 106 м ефрейтор Хаджипетков вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката се води, че е невъзможно.

В Хасково има стрелкови полигон, където тренират с оръжия, които са на въоръжение в Българската армия. В Германия, където се провежда състезанието, ефрейтор Хаджипетков стреля на 830 м и на малко над 1 км с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1,5 км е, че той стреля с пушка, подпряна на раницата му и с една ръка. Преди тази стрелба има крос от 21 км тичане със снаряжение и раница с пясък – общо около 25 кг.

Т.е. има цял куп неща, които реално пречат на точността за такава стрелба и въпреки това той реализира рекорд. На това разстояние стрелят още американци, холандци, финландци и др. Само българският снайперист обаче успява да уцели мишената и то още с първия изстрел.

При толкова далечни изстрели се вземат предвид много показатели, дори въртенето на Земята и въздушните течения. Най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. В момента на изстрела на българина има сравнително лек вятър.

Финландец наблюдава и потвърждава попадението в мишената на 1,5 км, а германец изчислява разстоянието с прецизен лазерен далекомер и дава останалите специфични данни и замервания. Те двамата се подписват за рекорда, който българинът постига при стрелбата.

Ефрейтор Хаджипетков е стрелял на най-къса дистанция – на разстояние 106 м, където вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката по принцип се води, че е невъзможно. На 252 м вкарва три куршума в обем от десет стотинки. На 500 м и малко над тях уцелва топче за тенис на маса. На 800 м уцелва портокал в центъра. Над 1 км е по стандартна мишена.

Ефрейтор Крум Хаджипетков признава, че да бъде снайперист е детската му мечта. Още когато е бил на 7 години е искал да уцели капачка от бутилка, но не е знаел как да стреля. Тогава той стреля със спортна пушка с оптика с четирикратно увеличение, което е много малко.

Стреля по капачката на 50 м. Измисля си начин да стреля и успява да я уцели с първия изстрел. Още пазя тази капачка и това ме мотивира да стана снайперист, спомня си днес ефрейтор Хаджипетков.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Почина един от най-известните актьори на всички времена. Звездата от „Титаник“

Стана ясно, че е починал актьорът Бърнард Хил, известен с ролите си на капитан Едуард…

преди 8 часа

До броени часове драстично скачат цените на билетите за влак

Както е известно Националният железопътен превозвач променя цените на билетите за пътуване с влак заради…

преди 12 часа

Колко много хора празнуват имен ден утре. Това са имената

Утре е Гергьовден. Както е добре известно Свети Георги е от малкото светци, който е…

преди 12 часа

На връх Великден се навършват 11 години без Чочо Попйорданов

Днес се навършват 11 години от смъртта на Петър Иванов Попйорданов (11 юни 1964 –…

преди 12 часа

Какво става в АЕЦ „Козлодуй”: Спряха пети блок

Днес пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с…

преди 12 часа

Случи се чудо в малко наше село точно за Великден

Стана ясно, че в навечерието на Великден отец Йордан от храм „Св. Пантелеймон“ от с.…

преди 12 часа