in

Сърфисти изминаха 300 км за каузата „Черно море, свободно от пластмаса“

Снимка: Facebook

За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и пластмаса, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE изминаха 300 километра по вода от Дуранкулак до Резово само със силата на вятъра и човешкия дух.

Те финишираха успешно в първото за България морско предизвикателство с уиндсърф в името на каузата „Черно море, свободно от пластмаса“, пише Sportal.

След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза двамата млади ентусиасти поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември в 10 часа, когато скоростта на вятъра беше между 12 и 16 възела. В първия ден от предизвикателството за девет часа и половина Илияна и Йоан изминаха около 160 км и стигнаха до Варна, движейки се по вятъра. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна апаратура, които изследваха на място проби морска вода и картографираха плаващи морски отпадъци по трасето.

Във втория ден вятърът беше в перфектната посока и сърфистите напреднаха бързо. Близо до Бяла обаче двигателят на придружаващата лодка отказа и те продължиха сами, стигайки до Обзор.

Вчера лодката с биолозите потегли от Поморие, пресрещна Илияна и Йоан и премина заедно с тях Бургаския залив. Бурното море и силният вятър възпрепятстваха снемането на водни проби, но по пътя бяха записани морските бозайници по трасето. Плаването беше много по-опасно, но и по-бързо от предходните два дни. В следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово и записаха времето от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода.

Постижението на Илияна и Йоан освен в подкрепа на значима обществена кауза – „Черно море, свободно от пластмаса“, е и лично предизвикателство, което показва как силата на вечно променящата се природа мотивира човека да се движи напред.

Очаква се резултатите от проучването, направено по време на експедицията, да дадат ценна информация за екологичната картина в българските териториални води и да запълнят пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.