in

Отварят кораба „Академик“ за бъдещи мореплаватели във Варна

Бъдещи мореплаватели и морски изследователи ще могат да се качат на борда на научноизследователския кораб „Академик“ и да го разгледат на 27 септември.

Посещението е част от богатата програма по повод Европейската нощ на учените и се организира от Института по океанология при БАН, който е собственик на плавателния съд.

Тъй като основната цел е повече деца да се докоснат до плавателния съд, на него няма да се допускат възрастни, които не придружават дете или тийнейджър, предупреждават домакините. За посещението е необходимо предварително записване на тел. 052 370 484 от днес до 26 септември, пише kmeta.bg.

Заедно с кораба „Академик“ – между 14 и 17 ч. същия ден, врати за посетители отварят и изследователските лаборатории на института. Гостите ще имат възможност да се срещнат с изтъкнати учени от БАН и да участват в научни дискусии.

На 28 септември Природонаучният музей ще приема гости под мотото „Експозиция на флората и фауната на българското черноморското крайбрежие“. В шестте експозиционни зали на музея са изложени общо 1036 експоната, от които 72 минерала и скални образци, 67 фосила, 38 хербаризирани растения, 573 безгръбначни животни и 186 гръбначни животни.

Между 17 и 18 ч. посетители на Обсерваторията „Николай Коперник“ ще имат възможност да участват в научни дискусии и да се докоснат до 50-годишния опит на варненските астрономи.

От 17 ч. във Фестивалния и конгресен център започва поредица от практически експерименти и демонстрации с участието на публиката. Свои щандове там ще имат и Етнографският музей, Фондация „Иноватор“, НАОП „Николай Коперник“, Институтът по рибни ресурси и дори Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

Децата ще могат да се включат във викторина „Добре ли познаваме Черно море“ и да спечелят награди. От 19 ч. са планирани и прожекции на филми и кадри от морски експедиционни изследвания и подводни археологически изследвания в Черно море.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/