in

Благотворително бягане за две деца във Варна

Благотворително бягане под надслов „Бягай, за да могат и те!“ ще се проведе в Морската градина на Варна на 4 ноември. То е в помощ на Лора Ангелова от Русе и Никола Димов от Бургас. И двете деца се нуждаят от средства за скъпоструваща операция в САЩ, която ще им позволи да ходят и бягат нормално.

Никола е 4-годишен и е роден с рядката диагноза вроден дефицит на бедрената кост. Състоянието му причинява сериозно изоставане в развитието на едното краче. В момента разликата в дължината на краката е 4,5 см и в България на този етап няма адекватно лечение. Детето ходи със специална ортопедична стелка,която обаче не може да компенсира разликата и походката му се нарушава сериозно. Подобни операции в България се правят на 11-годишна възраст, като дотогава разликата ще е по-голяма, но и тялото на детето може да получи множество изкривявания.

В медицинския център „Света Мери“ в Уест Пал Бийч, Флорида, могат да оперират Ники още сега. Световноизвестният ортопед-хирург д-р Пейли дава надежда, че крачето му може да бъде оперирано и подложено на удължаване, ако интервенцията се извърши точно в този момент. Сумата, необходима за операцията, е в размер на 120 000 долара и е непосилна за семейството.

Лори е родена преди две години със същата диагноза. Тя е свързана с тежка малформация на таза със забавено вкостяване на шийката на бедрената кост, с тежка ъглова деформация в тази област и екстремно прогресиращо скъсяване на лявата бедрена кост.

Въпреки сериозната диагноза прогнозата е отлична, ако се извършат серия операции същия медицински център в САЩ.

Чрез първата и най-сложна операция ще се коригира деформацията на таза на детето и ще се реконструира бедрото. Тази процедура е разработена в „Света Мери“’ през 1997 г. и е усъвършенствана през последните 21 години, през които са излекувани стотици деца. Цената на операцията е 199 189,29 щатски долара, които семейството не може да събере.

И двете семейства са обърнали за помощ към българската държава, но са получили отказ от „Център фонд за лечение на деца“. Затова група майки организират в тяхна подкрепа благотворителното бягане.

Минималният вход за участие е 5 лв., като децата до 10-годишна възраст ще участват безплатно. Стартът ще бъде даден в 10 ч. на входа на Морската градина. В бягането заедно с професионални и любители бегачи ще се включат Димитър Янакиев, Златка Димитрова и други известни личности. Подготвени са две дистанции – 5 км за възрастни и 1 км за деца от 6 до 10 години, като по-малките могат да бъдат с придружител. След финала на бягането участниците ще бъдат изненадани с много награди, музика и танци. Всички събрани средства ще бъдат дарени за оперциите на Ники и Лори.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/