in

И вторите проби за чума във Варненско са отрицателни

Снимка: ШУМ.БГ

Другата седмица ще се взимат последни проби в 10 километровата ивица около Провадия и Дългопол

Излязоха резултатите от вторите проби за африканска чума, взети от животните в Тутраканци, Бозвелийско. Това съобщи за „Нова Варна“ областният управител на варненска област, Стоян Пасев. В момента предстои да пристигнат официалните документи за това, коментира още той. С това приключват проверките в 3 километровата ивица на първоначалното огнище , допълни още той.

Другата седмица най-вероятно ще бъдат взети проби в 10 километровата ивица, на животни от ферми в в Провадия и Дългопол, съобщи още Пасев. Той припомни, че покрай овладяването на ситуацията, областният координационен щаб е получил официална похвала от представителите на Европейската комисия, които следят огнищата на болестта на Балканите.

65 бяха умъртвените животни в Тутраканци заради африканската чума по свинете в провадийското село. Африканска чума по свинете бе установена при две от животните в стопанство със 7 прасета.

Според властите чумата е влязла в областта чрез закупен от Румъния фураж. Това обяви в началото на септември министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след провеждането на областния координационен щаб във Варна във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването. Тогава той уточни, че животните са умъртвени по хуманен начин. Доста от животните обаче не са били регистрирани.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева