in

Окончателно: скок на синьото гориво между 2 и 9%

Снимка: Pixabay

Токът няма да се повишава, увери днес председателят на КЕВР, Иван Иванов

Скок в цената на парното от 1 октомври, одобри днес на свое заседание Комисията за енергийно регулиране. Цената на топлото в радиаторите ще се увеличи с между 2% и 9%, като цените ще са различни в цялата страна. Причината е поскъпването на природния газ. С колко точно ще се увеличи цената на синьото гориво решава енергийният регулатор.

Увеличението на синьото гориво ще е с 13,89% с включените такси. За хората и бизнеса то ще е 8%.

Поскъпването на природния газ няма как да бъде избегнато. То се налага и заради международни фактори като курса на долара и цената на суровия петрол. Това обясни председателят на КЕВР, Иван Иванов.

Засега поскъпване на тока не се очаква, защото КЕВР е намерил резерви.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите. Изключително важно е КЕВР да обоснове какво довежда до поредното увеличение.

„Нека публично обоснове ценообразуващите фактори. Има някои елементи, които не могат да се проследят публично. В доклада на КЕВР има неясни и непълни обосновки като например кои са алтернативните горива и световните пазари. Трябва всяко число и елемент подробно да се обяснява, дължите обяснение”, заяви Манолова.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/