in

Волфганг Шусел пред „Нова Варна“: „Не бързайте с Еврозоната“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка Нова Варна

Не бързайте с присъединяването към Еврозоната, за вас Шенген е по-важен. Това каза вчера във Варна бившият европейски канцлер Волфганг Шусел, по време на визитата си в града. Той бе на специално посещение в Икономическия университет, където изнесе лекция, посветена на бъдещето на Европа.

Облаци са надвиснали в момента над небето на Европа, много страхове има за бъдещето, каза още Щусел, визирайки кризите на Стария континент с чуждите емигранти в момента. Днес се питаме не кой ще е следващият, който ще влезе в съюза, а кой първи ще излезе от него, коментира той актуалната тема с ултиматума на европолитиците към Унгария. Скептичен съм по отношение на европейската перспектива на Турция, каза още Шусел в отговор на въпрос има ли евробъдеще за южната ни съседка.

Той подчерта, че в момента е най-важното, че от 70 години живеем в мир на Старият континент. 50 пъти се е увеличила икономическата сила на Европа в последните години, каза още той. По думите бъдещото ръководство на Евросъюза, трябва да помисли върху създаването на общ банков съюз и защита на външните граници. Между 12 и 15 млн души в последните години са вътрешните мигранти от Източна към Западна Европа, каза още бившият австрийски канцлер. 31 милиона са гражданите на Европа в момента, които не са родени в Европейския съюз.

снимка Нова Варна

България много внимателно трябва да прецени точното време, когато да се присъедини към Еврозоната, защото в този момент вие ще загубите националната си валута. А това може да донесе сериозни финансови загуби за страната. Освен това, трябва да го направите в момент, когато икономиката ви е достатъчно конкурентноспособна на големите държави в зоната, посъветва задочно българските политици Шусел.

Волфганг Шусел, който е носител на титлата „доктор хонорис кауза“ на Икономическия университет,  след края на лекцията си получи скулптура на Дон Кихот от родният творец Георги Димов. Подаръкът му бе връчен от ректора на ИУ Варна, проф. Пламен Илиев.

снимка Нова Варна

 

„Брекзит“ е най-голямата грешка на европейските политици, коментира още той в ексклузивно интервю за „Нова Варна“.

Във видеото има добавени субтитри, които може да включите чрез допълнителния бутон за това.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева