in

Поредица от събития в Европейската нощ на учените във Варна

Снимка: Dolap.bg

За поредна година град Варна ще е домакин на интригуващи инициативи в рамките на проект REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share).

Той е финансиран от Програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, по дейностите Мария Склодовска-Кюри на Европейския съюз – Европейска нощ на учените 2018, мега събитие, което всяка година се провежда едновременно в цяла Европа и по света.

В организирането на събитието се включват – Институт по океанология – БАН, съвместно с Асоциираните Партньори – Община Варна, Институт по рибни ресурси – ССА, НАОП „Н. Коперник“, Фондация „Иноватор“, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна, Регионален исторически музей – Варна, Етнографски музей – Варна, Природонаучен музей – Варна, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски” – Варна, София и Балчик.

Събитието ще бъде открито официално в 17:00 ч. във ФКЦ – Варна с поздравителен концерт посветен на Европейската година на културното наследство 2018 „Където миналото среща бъдещето“, с участието на деца от: ДГ №16 „Слънчева дъга”, Вокално-инструментален ансамбъл при СУ за ХНИ „Константин Преславски“ – Варна, школите по изкуства към Общински детски комплекс – Варна (Танцов ансамбъл „Българче“, Студио „Балет“, Школа „Балет“, Вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“) и Балетно студио „Звездна дъга“.

Днес, на 27-ми, Изследователските лаборатории на Института по океанология отварят врати за посетители под мотото „БАН представя своите институти – морската наука в служба на обществото“. Гостите ще имат възможност да се срещнат с изтъкнати учени от БАН и да участват в научни дискусии.REFRESH на борда на НИК „Академик“
Научноизследователски кораб „Академик“

Утре (29.09) от 10.00-16.00 в Природонаучен музей – Варна ще организира ден на отворените врати. Емблематичният за Варна Музей на природата на Черно море отваря врати за посетители под мотото „Експозиция на флората и фауната на Българското черноморското крайбрежие“. В шестте експозиционни зали на музея са изложени общо 1036 експоната, от които 72 минерала и скални образеца, 67 фосила, 38 хербаризирани растения, 573 безгръбначни животни и 186 гръбначни животни.

От 13.30 ч. – 14.30 ч. Ще се проведе дискусия пред диорамите в ПНМ – Варна, които представят организмите в тяхната естествена среда по две специфични теми – горски свят и водоплаващи птици.

Центърът за подкрепа на личностното развитие – Народна астрономическа обсерватория и планетаруим „Николай Коперник“ ще даде възможност на посетителите
да участват в научни дискусии и да се докоснат до 50-годишния опит на варненските астрономи.

Във ФКЦ – Варна от 17.00 -21.30 Институтът по океанология-БАН ще представи своята научна дейност. 

Церемонията по откриване ще бъде с участието на видни учени, изтъкнати общественици, представители на местната власт, творци от различни изкуства, директори и учители.

В 17.00 – 21.30 Институтът по океанология – БАН ще представи щандове с практически експерименти като: Магията да се докоснеш до единствената в България изследователска миниподводница РС-8В – Секция „Океански технологии“; Невидимите биогени – пъстроцветна магия – Секция „Химия на морето“; Седиментите на Черно море – ключ към неговата история – Секция „Морска геология и археология“; Предизвикателства в изследванията на Българското черноморско крайбрежие – Секция „Динамика на бреговата зона“; Морски свят – синьо вълшебство – Секция „Биология и екология на морето“, ИО–БАН; Европейски кът: информация за участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с eвропейско финансиране.

Щандове на асоциираните партньори на Института по океанология-БАН в Европейска нощ на учените 2018:

– По случай Европейската година на културното наследство 2018, Етнографски музей – Варна към Регионалния исторически музей – Варна представя експозицията „Магията на цветовете в българския фолклор“, която включва непоказвани пред широката общественост до момента експонати с цветна орнаментика от керамика, текстил и дърво;

– Фондация „Иноватор“ ни потапя в света на 3D принтирането. Обитателите на аквариум, съставен основно от 3D-принтирани елементи, ще намерят своите нови собственици от публиката. На живо ще се принтират и морски обитатели;

– На щанда на НАОП „Николай Коперник“ гостите ще се запознаят с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото, както и ще се научат да работят с подвижна звездна карта;

– На щанда на Института по рибни ресурси, Селскостопанска академия, Варна ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към ИРР-Варна, специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация, а учените ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология;

– По случай Европейска година на културното наследство 2018, Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ Варна се включва в Европейска нощ на учените с тематичен щанд „Открий историята на Варна с Варненска дигитална библиотека“. Регионалната библиотека – най-старият културен институт на града, представя дейностите и научните издания, свързани с опазване на книжовното културно наследство, новите информационни технологии и услугите на библиотеката;

– Забавни игри, в които деца и възрастни ще рисуват, оцветяват и умуват над главоблъсканици.

От 17.15 – 17.45 ч. Магия REFRESH: Европейската година на културното наследство 2018  ще изнесе поздравителен концерт „Където миналото среща бъдещето“, подарен от деца от различни школи в гр. Варна. Концертът е посветен на Европейската година на културното наследство 2018.

От 18.00 – 19.00 Магия REFRESH: Викторина „Добре ли познавам Черно море?“ ще организира викторина с въпроси за Черно море, с участието на деца от различни възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас, с награди за най-любознателните.

От 19.00 – 21.30 ч. Наука в града REFRESH: Прожекции ще представят филми и кадри от морски експедиционни изследвания и подводни археологически изследвания в Черно море, извършвани от учените от ИО-БАН, както и прожекции, представящи дейността на асоциираните партньори на Европейска нощ на учените във Варна.

От 20.00 – 21.00 Научно кафене REFRESH: Млади учени ще проведе сесия на младите учени на ИО-БАН, Варна – лекции, дебати.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов