in

Общината купува Дупката за 43 милиона

снимка Дарик Варна

Край на сагата с прословутата Дупка в центъра на Варна опитаха да сложат местните парламентаристи, с решението общината да придобие 100% от дяловете на Георги Гергов

Казусът с т.нар. Дупка влезе днес в дневния ред на ПК „Собственост и стопанство“. След дебати членовете на комисията дадоха принципното си съгласие си община Варна да придобие 100% от акциите на дружеството „Централен универсален магазин“, което е собственик на 2,9 дка от терена в центъра на Варна.

В приетото днес предложение на Портних след осигуряване на финансирането кмета ще бъде упълномощен да сключи договор за придобиване на 100% от акциите на дружеството „Централен универсален магазин Варна“ в чийто активи е „Дупката“.

През последните години Общината активно търси варианти за решаване на проблема. Многократно са водени разговори и кореспонденция с представители на „Централен универсален магазин“, на които инвеститорът е заявявал намерение за изграждане на многоетажна сграда в имота, без реално да конкретизира максимални параметри и срокове за реализация на инвестиционното намерение.

Преди години е имало желание за увеличаване на височината на сградата, но това не е било допуснато от страна на Експертния съвет, обясни пред съветниците главният архитект Виктор Бузев. По думите му към днешна дата няма издадено разрешение за строеж на търговски дом.

Като възможна стъпка за решаване на казуса инвеститорът е предложил продажбата на „Централен универсален магазин“ АД. Според независими оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на дружеството е в размер на 43 244 00 лв., при цена за една акция в размер на 1,50 лв. В рамките на заседанието бе разяснено, че общината ще придобие дружеството без задължения.

Съветниците са единодушни, че трябва да се сложи край на 30-годишната сага в сърцето на града. Една от възможностите е да се потърси финансиране от държавния бюджет за финализиране на казуса.

Членовете на комисията одобриха пазарната оценка. Те дадоха съгласието си кметът да предприеме всички необходими действия за осигуряване на необходимите средства, като отправи искане до правителството за целево финансиране в размер на 43 422 000 лв. Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

В рамките на заседанието бе предложено да се изготви и правен анализ и след това да се вземе решение, но предложението беше отхвърлено от мнозинството.

Решението за придобиване на 100% от акциите на „Централен универсален магазин Варна“ срещу 43.2 млн. лв. трябва да бъде прието от предстоящата сесия на общинския съвет в града.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева