in

Само една ефективна присъда за убитите при срутването на „Вероника“ работници (ВИДЕО)

снимка Дневник

Останалите петима, обвинени по мега делото бяха оневинени днес, един беше осъден условно от състав на Варненският окръжен съд, Окръжна прокуратура ще протестира присъдата, близките на загиналите искат доживотен затвор

Три години затвор при общ режим ще лежи Георги Георгиев, шеф на фирмата подпизпълнител на ремонтните работи на срутилият се хотел „Вероника“, където загинаха четирима работници.

Това реши днес състав на Варненският окръжен съд с председател Светла Даскалова. Георгиев е управител на фирмата „Дигинг“ ЕООД, която е извършвала и надзиравала ремонтните работи по трагично срутилия се хотел.  За виновен съдът призна и отговорникът на обекта – Пламен Николов от „Бултранспорт груп“ ЕООД, който е с тригодишна условна присъда с петгодишен отлагателен срок. Останалите петима обвиняеми по процеса, който върви почти три години бяха оневинени от съда.

С обвинителен акт на съд бяха предадени седем отговорни лица за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотела. Двамата ще платят на всеки един от близките на загиналите, завели граждански искове по 100 000 лв, както и съдебните разходи по делото.

Припомняме ви, че 11-етажната сграда на „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“ рухна по време на „реконструкция“ на 8 април 2015 г. Четирима работници – Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов,  загинаха на място.

Делото влезе в съда през юли 2017 г.  Съдебната сага представляваше над 4200 страници материали, събрани в 24 тома, както и 8 тома класьори. Досега са били изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица, изготвили 5 съдебни експертизи. Общо 12 адвокати, сред които топимена от варненската адвокатска колегия участваха в делото

Обвиняеми по него бяха за смъртта на работниците бяха седем: Георги Георгиев е собственикът на фирма „Дигинг“, наета от подизпълнителя, строителният надзорник Валентин Пенчев от фирма „Инекс консулт“ ООД, който бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд.

От същата фирма подсъдима бе и експертката по строителен надзор Виолета Ганева. Подсъдими са още инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Тонев, техническият ръководител на обекта Мехнур Манав, Пламен Николов от фирма „Бултранспорт груп“ ЕООД и Йовко Русев, който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд.

Нито един от тях не пожела да коментира изхода от делото. Ще обжалваме категорично, не сме съгласни с присъдите, коментира адвоката на майката на един от загиналите работници, адвокат Тодор Янков.

Не искаме пари, искаме доживотни присъди за тези, които убиха децата и зетьовете ни, коментираха пред Нова Варна близките на загиналите при трагедията работници.

Окръжна прокуратура Варна която разследва случая ще протестира днешните съдебни решения, стана ясно днес. Протестът на Окръжната прокуратура във Варна ще бъде внесен чрез Варненския окръжен съд в Апелативния съд.

видео: Мердин Берберов, „Нова Варна“

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева