in

Подводницата „Слава“ отива в частни ръце за 10 години

снимка: bgswim.com

Последната българска подводница „Слава“ да бъде  предоставена на частна фирма, за да бъде превърната в музей.

Това решиха с почти пълно мнозинство съветниците по време на 35-ото заседание на местния парламент.

Тя ще бъде отдадена безвъзмездно за срок от 10 години на „Инхом“ ООД, базирана в Белослав.

Инвестиционното предложение на фирмата бе подкрепено от Съюза на подводничарите в Република България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва както и от Военноморските сили на Република България.

Съветник Костадин Костадинов и председател на партия „Възраждане“ припомни, че от 2011 година подводницата е в трагично положение и се радва, че сагата с подводницата ще намери своето разрешение, но за него е срамно една частна фирма да е успяла да намери средства, а Община Варна, която оперира с близо 400 000 милиона лева бюджет, не е.

Председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов поясни, че „тепърва инвеститорът ще кандидатства по норвежка програма,за да превърне подводницата в музей, но не е сигурно, че ще бъдат отпуснати тези средства“.

Борислав Гуцанов отправи подобна критика към Общината и я обвини в бездействие.

„Похвално е, че частен инвеститор се нагърбва с въвеждането в експолоатация на историческата подводница като музей, но това, което правим в момента, е абсурд. Как е възможно Община Варна да не може да превърне „Слава“ в музей, а частна фирма да го направи.

По време на обсъждането стана ясно, че Община Варна е кандидатствала по спомената норвежка програма, но не е била одобрена.

Димитър Карбов – председател на комисията по архитектура, подкрепи инициативата, която по думите му „ще съхрани подводницата“.

„Тя се дава за срок от 10 години и след това Община Варна може да я придобие, като я сложи на видно място в града“, завърши той.

В писмо до Общински съвет Варна фирма „Инхом“ ООД информира, че притежава необходимия терен за изграждане на постамент и поставянето на подводница „Слава“ като образец от обществена и туристическа значимост. За целта е учредена Фондация „Белославско стъкло“, която ще има ангажимент да експонира и реставрира подводницата чрез регионални, национални и международни проекти. Стойността на проекта се изчиславя на около 3 млн. лева.

 „Слава“ е единствената ненарязана българска подводница. Има дължина 76 и широчина 7 метра. Дълбочината й на газене е 6 метра, като с пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз и до ноември 2011 г. беше част от състава на Военноморските сили.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.