in

Край на „далаверата“ с Дупката (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

След едночасово обсъждане общинските съветници дадоха одобрението си Община Варна да си върне собствеността върху Дупката.

Това е имотът в центъра на града, собственост на дружеството „Централен универсален магазин“ АД, който беше оценен на 43 милиона лева.

Сделката събра одобрението с 28 гласа „за“, 8 „против“ и двама въздържали се.

Голяма част от съветниците изразиха мнението, че оценката на имота е многократно завишена.

Снимка: Нова Варна

След въпрос на Веселина Савова бившият министър на транспорта и настоящ съветник Данаил Папазов заяви, че 43 милиона за 2,9 дка са нереална цена дори за центъра на Лондон. Той обясни, че преди да се пристъпи към решение, първо трябва да се предупреди Министерството на финансите.

„Повече от 14-15 пъти е завишена реалната цена на имота“, каза и Костадин Костадинов. Той бе категоричен, че сделката трябва да се случи, за да бъде затворена една огромна язва в центъра на Варна.

„По закон преди да се предприемат каквито и да е действия трябва, да се довършат разкопките. Разкопките са скъпи, изключително бавни и трудни. Ще се копае минимум 4-5 години и то при екип от 70-80 човека. Абсурдно е да се говори за строеж на сгради там. Не се знае тук какво ще излезе отдолу при разкопки. Може да има храмове, Общината на Древния Одесос. Все неща, които биха били уникални. Одесос е един от най-старите градове в България. Инвестиционни намерения с такъв размах са меко казано фантасмагория“, коментира Костадинов.

Снимка: Нова Варна

„Тази сделка трябва да стане, но не при тези цени, защото това граничи с престъпление“, допълни той и заяви, че трябва да се поиска и становището на хора от историческата гилдия.

Някои от общинските съветници бяха против предложението за Дупката, защото това е „чиста далавера и грабеж на една частна фирма от държавата“.

В началото на 35-ото заседания на Общинския съвет Григор Григоров предложи точката с предложението за Дупката да отпадне от дневния ред. Основанията му бяха, че имотната оценка е „опорочена“ и че трябва да се направи обстоен анализ, включително и данъчна проверка на дружеството на пловдивския олигарх Георги Гергов.

Григор Григоров представи и обстоен анализ на фирмата му, който сам е изготвил. Според него дружеството е декапитализирано и при изкупуването на дяловете му Общината ще стане правоприемник на едно източено дружество. Той подчерта, че при 250 квадратни метра на застроена площ на предвидената на мястото сграда Общината купува квадратния метър за 12 хиляди лева.

„Ако купим тези дялове, ще станем като игнатиевските цигани“, допълни той.

Янко Станев също изрази несъгласието си с „абсурдната“ цена на имота, като заяви, че се срамува от нея, но подкрепя предложението, защото иска Дупката да стане собственост на Общината. Според него със своето решение тя си връща един откраднат имот. Той не пропусна да спомене, че заради изграждането на Търговския дом срещу него са водени три дела по три години. Освен това изрази и съмнението си, че на мястото на т.нар. Дупка ще се построи нещо.

Снимка: Нова Варна

„Днес решаваме сагата с една дълго подготвяна далавера. Ако собственикът реши да строи, ще се разминем с ценно историческо богатство. Идеята е най-сетне да махнем платната и варненци да се радват на прекрасна градска среда. Да подкрепим началото на разрешаването на един сериозен проблем за града“, призова Марица Гърдева.

„Ако Община Варна не придобие изцяло собствеността върху Дупката в центъра на града, има риск частник да вдигне „чудовище“ на мястото“, каза главният архитект Виктор Бузев. Своето желание той обоснова с мотива, че това е начин Общинският съвет да има възможност да се разпорежда с „тази безценна територия“.

„Културата е нашата идентичност. Дупката е ценна за развитието на града и Варна трябва да се бори, за да я придобие“, завърши изказването си архитект Бузев.

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.