in

34 двойки от Варна си сдобиха с рожби след участие в кампанията „Искам бебе“ (СНИМКИ ) (ВИДЕО)

снимка Нова Варна

Днес във Варна стартира кампания на фондацията „Искам бебе“ за двойки с репродуктивни проблеми

На събитието  присъстваха: Иван Портних – кмет на Община Варна; Коста Базитов – зам-кмет на Община Варна; проф. д-р Емил Ковачев – акушер-гинеколог и специалист по асистирана репродукция, Радина Велчева и Валентина Иванова от фондация „Искам бебе“, Катя Иванова – психологът на фондацията.

Награда на Фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“, получи кметът на Варна Иван Портних от Радина Вечева. Портних сподели:

„Това е най-хубавата награда, която съм получавал в живота си.“

Председателят на фондацията – Радина Велчева, сподели с присъстващите стресиращата статистика, а именно: 145 хил. са двойките в България, които имат желание да имат детенце, но за съжаление не могат.

снимка Нова Варна

„Цифрата към днешна дата, може би е и по-голяма. Клиниките по инвитро в България са с общ брой 33. Пълни са с пациенти на възраст – 37 – 40 и нагоре. Процентът на успеваемост на опитите за инвитро в България е между 20 – 25 %. Това е така, защото младите хора у нас забравят да потърсят помощ. Ако една двойка е на 25 години и желае да има дете, но това не се случва в рамките на 5 – 6 месеца, е необходимо да се потърси помощ. Тогава шансът за успех на тези хора е голям – над 50%. При възраст над 37 години успеваемостта е много по-малка .“, съобщи г-жа Велчева.

снимка Нова Варна

Мотото на компанията е „Модерно е да си млад, образован и родител“, допълни председателят на фондацията.

Благодарение на усилията на фондация „Искам бебе“и техните партньори в лицето на Община Варна, СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ и Медицинския университет – Варна, в последните години има постигнати добри резултати – 34 двойки и 39 новородени дечица. Активната им съвместна работа продължава. За периода 2015 – 2017 г.  – 370 хил. лв. е бюджета по програмата, а за 2018 г. – 170 хил. лв. са средствата, заложени за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми, като се работи в насока повишение на посочените цифри.

Проф. д-р Емил Ковачев – акушер-гинеколог и специалист по асистирана репродукция, изтъкна причините, поради които все повече млади у нас нямат дечица:

„Проблемът със стерилитета в България, който както повечето европейски страни е висок. Последното мащабно проучване в България от 2005 г. показва, че 15 % от двойките в България имат проблеми в тази област. Като за последните 22 години този процент е скочил почти двойно. Причините за това са – На първо място е съвременната урбанизация на живот; все по-късното отлагане на първото дете след 35 годишна възраст, увеличаване на процента на сексуално трансмисивните заболявания у нас и др.“
Правила за отпускане на финансова помощ от Общината за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала на територията на Варна, са качени в сайта на Общината.

Фондацията има национална телефонна линия – 0700717, на която в работно време отговаря г-жа Катя Иванова – психолог на фондацията, както и нейни колеги.

„От няколко месеца стартира телефонната линия и има изключително много запитвания от различно естество. Много често стресът и напрежението оказват влияние върху медицинските процедури. Работата с емоциите ще помогне за един успешен изход от самата ситуация.“, сподели психолжката Катя Иванова.

По време на събитието Ивета Думанова – координатор от Варна, обяви че второто масово кръщене във Варна ще е тази неделя в 11:00 ч. в храм „Успение Богородично – Варна“ като покани всички присъстващи, включително и Портних.

В кампанията се включиха и студенти по медицина, с които се обсъдиха причините, свързани със зачеването при младите хора.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/