Категории: Варна

34 двойки от Варна си сдобиха с рожби след участие в кампанията „Искам бебе“ (СНИМКИ ) (ВИДЕО)

Реклама

Днес във Варна стартира кампания на фондацията „Искам бебе“ за двойки с репродуктивни проблеми

На събитието  присъстваха: Иван Портних – кмет на Община Варна; Коста Базитов – зам-кмет на Община Варна; проф. д-р Емил Ковачев – акушер-гинеколог и специалист по асистирана репродукция, Радина Велчева и Валентина Иванова от фондация „Искам бебе“, Катя Иванова – психологът на фондацията.

Награда на Фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“, получи кметът на Варна Иван Портних от Радина Вечева. Портних сподели:

„Това е най-хубавата награда, която съм получавал в живота си.“

Председателят на фондацията – Радина Велчева, сподели с присъстващите стресиращата статистика, а именно: 145 хил. са двойките в България, които имат желание да имат детенце, но за съжаление не могат.

снимка Нова Варна

„Цифрата към днешна дата, може би е и по-голяма. Клиниките по инвитро в България са с общ брой 33. Пълни са с пациенти на възраст – 37 – 40 и нагоре. Процентът на успеваемост на опитите за инвитро в България е между 20 – 25 %. Това е така, защото младите хора у нас забравят да потърсят помощ. Ако една двойка е на 25 години и желае да има дете, но това не се случва в рамките на 5 – 6 месеца, е необходимо да се потърси помощ. Тогава шансът за успех на тези хора е голям – над 50%. При възраст над 37 години успеваемостта е много по-малка .“, съобщи г-жа Велчева.

снимка Нова Варна

Мотото на компанията е „Модерно е да си млад, образован и родител“, допълни председателят на фондацията.

Благодарение на усилията на фондация „Искам бебе“и техните партньори в лицето на Община Варна, СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ и Медицинския университет – Варна, в последните години има постигнати добри резултати – 34 двойки и 39 новородени дечица. Активната им съвместна работа продължава. За периода 2015 – 2017 г.  – 370 хил. лв. е бюджета по програмата, а за 2018 г. – 170 хил. лв. са средствата, заложени за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми, като се работи в насока повишение на посочените цифри.

Проф. д-р Емил Ковачев – акушер-гинеколог и специалист по асистирана репродукция, изтъкна причините, поради които все повече млади у нас нямат дечица:

„Проблемът със стерилитета в България, който както повечето европейски страни е висок. Последното мащабно проучване в България от 2005 г. показва, че 15 % от двойките в България имат проблеми в тази област. Като за последните 22 години този процент е скочил почти двойно. Причините за това са – На първо място е съвременната урбанизация на живот; все по-късното отлагане на първото дете след 35 годишна възраст, увеличаване на процента на сексуално трансмисивните заболявания у нас и др.“
Правила за отпускане на финансова помощ от Общината за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала на територията на Варна, са качени в сайта на Общината.

Фондацията има национална телефонна линия – 0700717, на която в работно време отговаря г-жа Катя Иванова – психолог на фондацията, както и нейни колеги.

„От няколко месеца стартира телефонната линия и има изключително много запитвания от различно естество. Много често стресът и напрежението оказват влияние върху медицинските процедури. Работата с емоциите ще помогне за един успешен изход от самата ситуация.“, сподели психолжката Катя Иванова.

По време на събитието Ивета Думанова – координатор от Варна, обяви че второто масово кръщене във Варна ще е тази неделя в 11:00 ч. в храм „Успение Богородично – Варна“ като покани всички присъстващи, включително и Портних.

В кампанията се включиха и студенти по медицина, с които се обсъдиха причините, свързани със зачеването при младите хора.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по морето в събота: Облаци, дъжд и гръмотевици

От НИМХ прогнозиорат, че днес по Черноморието времето ще бъде облачно с валежи от дъжд…

преди 40 минути

10 оригинални пожелания за имен ден, с които да зарадвате любимите си хора

През месец май предстоят много имени дни. Затова днес сме ви подготвили 10 оригинални пожелания…

преди 10 часа

Как да си направим великденска питка, от която ще си оближем пръстите?

Днес сме ви приготвили една рецепта, с която ще впечатлите цялото семейство и гостите си…

преди 11 часа

Проект за милиони във Варна: Скоро трябва да е готов

Кадри от напредващото укрепване на вълнолома към пристанище Варна-Изток (01.05.2024 г.) бяха публикувани във Фейсбук…

преди 14 часа

Това са най-добрите гарнитури за печеното агнешко

Агнешкото месо е едно от задължителните блюда на Великден и Гергьовден. Но само месо не…

преди 14 часа

Български граничари с нов голям удар

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че гранични полицаи са задържали над…

преди 15 часа