in

Лекари изнасяли лекарства за онкоболни, вливали им други разтвори (ВИДЕО)

Снимката е илюстративна

Прокуратурата поиска постоянен арест за шестима от общо седемте задържани при акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград срещу престъпната схема с онколекарства.

За един от заподозрените държавното обвинение настоява да остане под домашен арест.

В петък двама лекари и още петима души бяха арестувани по подозрение за незаконна търговия с лекарства за онкоболни пациенти.

Единият от задържаните е управителят на столичната хематология „Йоан Павел“, съобщи NOVA. Арестуван е и фармацевт от онкодиспансера „Свети Мина“ в Благоевград.

Белезници щракнаха на ръцете и на ръководителя на престъпната група. За него се знае, че не е лекар и е намирал посредниците, които да осъществяват връзка с медицинските работници в тези лечебни заведения.

Според прокуратурата лекарства за онкоболни, закупени от Здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз. Там били продавани законно на много по-високи цени.

Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани на пациентите.

Смяната ставала чрез уговорки и сериозни парични възнаграждения за „услугите“. Предстои да се анализира съдържанието и химичният състав на подменяните лекарства.

От онкодиспансера в Пловдив опровергаха информацията, че са били сред проверяваните лечебни заведения.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.