in

Освобождават румънеца, задържан заради убийството на Виктория Маринова (СНИМКИ)

Снимка: dunavmost

Румънският гражданин, който бе задържан в рамките на продължаващото разследване на убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе, ще бъде освободен.

Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град старши комисар Теодор Атанасов, цитиран от „Дарик“.

„Нямаме факти и обстоятелства, които да ви съобщим“, заяви Теодор Атанасов.

На въпроса дали има заподозрян той даде същия отговор: „Нямаме факти и обстоятелства, които да ви съобщим“.

Снимка: в. „Утро“

Атанасов излезе от оперативния щаб, сформиран за разкриването на убийството, в който участват министърът на вътрешните работи Младен Маринов, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и прокурори от Върховна касационна прокуратура.

Конкретно заподозряно лице по случая няма, каза по-рано днес Атанасов.

Румънецът с украински произход бе задържан за евентуална съпричастност към убийството на 30-годишната жена.

30-годишната Виктория Маринова, която е била административен директор и водещ на предаване в местна телевизия в Русе, бе намерена мъртва в обрасло с растителност място до алея край Дунав в събота следобед. Тя е била изнасилена и жестоко убита.

Снимка: Монитор

По случая с убийството на място продължава да работи специално сформиран щаб, в който участват шефът на ГДБОП, представители на Върховната касационна прокуратура и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

И ООН осъди убийството на Виктория Маринова

Международният отзвук на убийството в Русе стигна и до Ню Йорк. В специално изявление на Организацията на обединените нации се казва: „ООН осъжда убийството на журналиста Виктория Маринова и подчертава значението на свободата на печата и необходимостта журналистите да могат да изпълняват професионалните си задължения свободно и безопасно”.

Световните медии също следят разследването в Русе

Районът около лобното място на Виктория край бетонната алея на кея на Дунав от рано сутринта във вторник бе пълен с журналисти от български и световни медии – „Франс прес“, „Ройтерс“ и други чуждестранни издания. Сред тях бе и словашкият журналист Томаш Василко от словашкия вестник „Дневник“.

Снимка: Монитор

За случая съобщиха редица авторитетни световни медии – от британските Би Би Си, „Файненшъл таймс“ и „Гардиън“ през италианския в. Il Fatto Quotidiano и холандската телевизия НОС, европейското издание на „Политико“ и испанското „20 минути“ до американските телевизии „Фокс нюз“ и Си Ен Ен и катарската „Ал Джазира“.

Снимка: Монитор

Днес Съюзът на издателите в България излезе с позиция, в която също настоява за задълбочено разследване, като в същото време подчертава, че лошата медийна среда в България е причина обществото да свързва убийството в Русе с професията на жертвата.

Помощ и от US посолството

Американската дипломатическа мисия у нас изрази „шок и негодувание“ от убийството на Виктория Маринова и призова за „старателно разследване“, което да приключи с откриване на виновните. Освен това, от посолството предложиха да съдействат на разследването.


Продължава разследването на престъплението.

От полицията и в последните дни неколкократно посочиха, че нито една версия не се изключва до опровергаването ѝ от категорични доказателства.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.