in

За държавата като трудов посредник и някои други съображения

Снимката е илюстративна

Чудеса се случват последните дни в Татковината ни. На фона на тълпите кандидат-емигранти, които всеки ден чинно се редят на Терминал две в търсене на светлото бъдеще, държавата се мъчи да роди иновативни идеи как да ги спре.

Бизнесът онзи ден публично изохка на глас всеизвестната и на децата тайна, че няма кой да работи (вероятно заради чудесните условия за малък и среден бизнес у нас). Синдикатите вчера изнесаха тъжната статистика, че 400 000 да работещите бедни у нас, които всеки ден се борят за насъщния, кредита и ипотеката.

Друга не по-малко тъжна статистика пък ни съобщи, че вече не само младите умуват да се изнасят от държавата, но и техните родители, които макар и в края на житейския си път, им се ще да го изживеят достойно. Поне с европейска пенсия, ако не друго. И така – всеки трети.

Според статистиката на Евростат най-богатите 20% от българите имат по-нисък среден доход от най-бедните 20% от хората във Великобритания, Франция, Германия или някоя от другите богати европейски държави.

Над три пъти са се увеличили българите, които искат да се преселят в друга европейска страна през 2011 г. в сравнение с 2007 г. Докато при влизането на България в Евросъюза емигрантите са посочвали като причина професионалната реализация и семейните причини, за да се установят в чужбина.

Масовата трудова миграция към белия свят изпразни цели села, обезлюди градовете,  закрива училищата, кара фирмите да внасят по курортите украинци и македонци. Да не говорим за апокалиптичните данни от демографския ни прираст, които силно напомнят на този през военно време, например.

И на фона на цялата тази минорна картина държавата взе, че реши да се прави на трудов посредник, уреждайки безработни да ходят да припечелват в чужбина. Сякаш сами не знаем как да отидем да берем ягоди на Острова или да гледаме баби в Германия. Инициативата на Държавната агенция по заетостта изглежда най-малкото неуместна на фона на стремглавото загиване на държавата. България обезлюдява катастрофално и докато държавата се прави на трудов посредник, най-вероятно тук ще останат само онези, за които работата е понятие от миналото. Не и от бъдещето!

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева