in

При дефицит на кадри у нас държавата праща българите в чужбина (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Фирми от 14 държави и едва 6 български търсят служители на Международната трудова борса „Европейски ден на труда“ във Варна.

Тя бе открита официално в 9.30 в Двореца на културата и спорта и ще продължи до 17.00 ч.

На откриването присъстваха Божидар Михайлов – директор на Агенцията по заетостта във Варна, областният управител Стоян Пасев, Кремена Калчева – главен директор на Главна дирекция „Услуги по заетостта“, Васил Василев – представител на КТ „Подкрепа“ Варна и директорът на Двореца на културата и спорта Минко Христов.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Търсещите работа имат възможност да се срещнат с местни работодатели от региона на Варна, както и с представители на фирми от Великобритания, Франция, Словения, Словакия, Хърватска, Холандия, Дания, Ирландия, Германия, Австрия, Полша, Румъния и Чехия.рса „Европейски ден на труда”, която се провежда днес във Варна.

Събитието се организира във връзка с реализацията на проекта „Национална EURES мрежа“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, а по време на трудовата борса лицата, търсещи трудова реализация в чужбина, имат възможност да се срещнат и с представители на EURES мрежата, член на която е Агенцията по заетостта.

Стоян Пасев заяви, че това е поредното значимо събитие на територията на Варненска област, но че посреща събитието с противоречиви чувства.

Снимка: Нова Варна

„Надявам се да има хиперинтерес, но в същото време се надявам да няма такъв, тъй като и последният млад човек ще бъде взет в чужда фирма.“

Той пожела успех на фирмите и изрази надеждата, че те ще успеят да попълнят бройките си.

„В съвремието липсата на работна ръка, особено квалифицирана, е основен проблем“, подчерта областният управител.

Вчера бе оповестена и мрачна статистика.

Оказва се, че над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.
Данните бяха представени от Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев.

Кремена Калчева обясни, че националният трудов пазар е най-важен и че Агенцията прави всичко възможно работните кадри да останат в България.

Въпреки това, притеснение буди фактът, че Агенцията по заетостта, респективно държавата, участва в кампания по износ на кадри.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Божидар Михайлов заяви, че трудовата борса има добър ефект както за международните фирми, които успяват да открият български кадри на нея, така и за страната ни, защото излизайки в чужбина, те имат възможност да натрупат „безценен опит“, който да приложат, връщайки се в България.

Кремена Калчева подкрепи изказаната от Михайлов теза.

„EURES мрежата предлага възможност и на българите в чужбина да получат информация за работните места в България и да се завърнат, придобили опит при европейски стандарти.

Даниела Недева от Варна е една от решилите да потърси своята реализация не в България, а в Германия, както и да остане там за постоянно. Причините – по-високото заплащане и по-добрият начин на живот.

„Работила съм и в България, но нямам желание да работя тук. Там заплатите са много по-високи“, каза тя пред репортер на „Нова Варна“.

Тя е решила да не се връща в България, както и по-голяма част от нейните познати. Смята, че изказванията, направено по-рано за заминаващи и връщащи се у нас, за да предадат своя опит, не отговарят на истината.

„Нито един мой познат не се завръща в България, за да приложи наученото тук“, коментира още тя.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Международната борса цели да информира търсещите работа за пазара на труда в Европа, а свободните позиции, обявени от работодателите, са в сферите на туризма, ресторантьорството, металургията, строителството, IT сектора, инженерството, месопреработвателната индустрия, автомобилостроенето, земеделието и други.

Всички оферти за работа са публикувани на националния EURES сайт eures.bg в рубриката „Работни места”.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.