in

Служител на ДАНС замесен в кражба на златно съкровище за милиони (СНИМКИ)

Снимка: МВР

Повдигнати са обвинения на четирима участници в престъпната схема, сред които и служител на териториална служба на ДАНС.

Предстои да се гледат и мерките им за задържане с оглед повдигане на обвинения и искане за постоянен арест, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Снимка: МВР

По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС. За кратко време служителите от сектор „Културно-исторически ценности“ в главната дирекция успяват да доразвият информацията. Така в момент на реализирането ѝ са задържани седмина, четиримата от които – участници в организираната престъпна група.

Снимка: МВР

Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е „издигнал“ в йерархията на престъпния бизнес.

Снимка: МВР

Екипите са действали в условията на неотложност по образуваното досъдебно производство. Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културноисторическо измерение.

Снимка: МВР

Според заместник-директора на Националния археологичен музей /НАМ/ на БАН Христо Попов само златният венец – над 400 г, е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културноисторическо значение, датирани към втората половина на IV в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. По първоначалните данни, правени са опити за продажбата ѝ в Турция.

Снимка: МВР

В рамките на образуваното досъдебно производство и под ръководството на Специализираната прокуратура работата по случая продължава с оглед изясняване и на това откъде са придобити намерените предмети.

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.