in

740 варненски ученици все още в принудителна ваканция, комисия приема обекта

Снимка: Нова Варна

По непотвърдена информация днес комисия трябва да се произнесе относно техническата изправност на обекта, задължителна процедура преди въвеждане на сградата в експлоатация.

Основният ремонт на сградата е на стойност 3,6 млн. лв., от които 3,1 млн. лв. са по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 от Европейския фонд за регионално развитие и 549 000 лв. национално съфинансиране. Дата на приключване му е 11 октомври 2018. Последната официална дата за старта на дългоочакваната учебна година е 15 октомври.

Разтревожени родители разказаха пред „Нова Варна“ за многобройните си опити да осигурят извънкласно обучение на децата – организиране на безплатни зали, връзка с учителите молба към възпитатели и директор – всичките им усилия остават напразни. Някои учителки дават уроци през социалните мрежи, но други дори не са раздали учени помагала. Някои от учителите по специализирани предмети – музикални инструменти, балет, джаз и поп пеене, рисуване, дори не отговарят на мобилните си телефони. Други приемат децата вкъщи. Трети ги взимат в частните си школи срещу заплащане, подочуват родители.

„Приятели предоставиха безплатно зала, в която децата да могат да учат докато свърши този ремонт“, разказа майка.

„Класната първо се съгласи, след това директорът Христо Дипчиков забрани. Сигурно те имат своите доводи, но ние сме много ядосани от цялата ситуация и от неведението, в което ни държат институциите. Написахме писма до всички, които имат отношение към казуса – нямаме нито един отговор“.

По непотвърдена информация директорът и заместниците му са подали оставка, един от тях вече е напуснал. До края на деня би трябвало да има яснота дали обектът е завършен и годен за експлоатация и дали децата ще са върнат в училище в понеделник.

Екипът на „Нова Варна“ се опита да потърси повече информация от Министерството на културата, но получи само обещание за пресконференция, която така и не се състоя.

Автор: Надежда Алексиева

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.