Горивата по бензиностанциите с нови обозначения от днес

Снимка: connexionfrance.com
Снимка: connexionfrance.com

От днес (12 октомври) влизат в сила новите означения на горивата за всички бензиностанции в Европейския съюз.

Изискването е от нова евродиректива за развитието на алтернативни горива, пише dnes.bg.

Целта е на “ползвателите на превозни средства да се осигури ясна и лесна за разбиране информация за наличните горива на станциите за зареждане и за съвместимостта на техните превозни средства” с тях поради нарастващото многообразие на видовете горива.

За бензина към октановото число ще бъде добавено обозначение във формата на кръг, в който ще е посочено съдържанието на биогориво. Например с E-5 ще бъде маркиран бензинът с 5% биодобавка, с Е-10 – с 10%, и т.н. Така новото име на А-95 ще бъде E-5 95.

Снимка: flanderstoday.eu

Дизелът получава квадратни маркировки с надпис В7, В10 или XTL. Тяхното значение съответно е 7- и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта.

При алтернативните горива символите също ще имат квадратна форма, но наклонена под ъгъл от 90 градуса. В тях ще са изписани съкращенията Н2 – водород, CNG – сгъстен природен газ, LPG – втечнен пропан-бутан, или LNG – втечнен природен газ.

Освен всички бензиноколонки и пистолетите им на бензиностанциите с новите символи ще трябва да бъдат обозначени и всички превозни средства, регистрирани след 12 октомври 2018 г. – леки коли, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети и триколки.

“В случай, че липсва европейски стандарт за дадено алтернативно гориво, на държавите членки следва да се позволи да използват други стандарти за информация за ползвателите и етикетиране”, е разписано още в евродирективата.

По-голямата част от бензиностанциите в България вече са поставили тези маркировки, твърдят от Агенцията по метрология. Оттам вече са извършвали проверки относно тези изисквания и не са открили съществени нарушения.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Кристали, психоза и убийство. Истината, която не се изрича

снимката е илюстративна

Скулптури от цветя на изложба във Варна днес