in

Норвежката Мария Тереза търси баща си гларус от Варна

колаж Нова Варна

Гларусът е легендарен персонаж, от когото според мнозина е тръгнал митът за българското гостоприемство. Той е живата реклама на черноморските ни курорти, мил спомен за хиляди чужденки на и над средна възраст от времената, когато All inclusive означаваше просто „всичко вътре”. Добре сложен, добре изпечен , с прилепнали (по възможност вносни) бански и с екзистенц-минимум от свалячески реплики на няколко езика, той самоотвержено защитава честта на родината с надеждата някоя Ингрид да си падне дотолкова, че да го ожени за себе си и да го отведе далече.

В случая обаче Ингрид е Лизбет от Норвегия. Историята е тривиална. Лятна почивка на Златни пясъци. Мускулест българин, размяна на погледи и плажни свалки, завършили пак тривиално с уединение в хотелската стая. След 26 години обаче историята има обрат.

Мария Тереза Торгерсен от Норвегия, на 26 години, се свърза с „Нова Варна“ по препоръка на нейни познати и наши читатели. Тя моли да и помогнем да намери баща ѝ, когото никога не е виждала.

“Майка ми заедно с нейна приятелка са били на почивка в комплекс Златни пясъци в края на май 1991 г. Там тя се запознава с млад мъж, който се представя за италианец на име Ник, роден през 1965 г., когато е родена и моята майка. Те прекарват една нощ заедно и се уговарят за среща на другия ден“.
Мнимият италианец обаче не се появява и норвежката туристка не вижда новия си познайник никога повече. Затова пък девет месеца по-късно ражда дъщеря и я кръщава Мария.

Снимка личен архив

В писмото си до „Нова Варна“ Мария описва подробно мястото и единствената среща на двамата млади. Естествено става дума за емблематични кафенета и хотели от курорта. А същинските искри между двамата припламват в стаята на норвежката в хотел „Ерма“.

Ник не говори много английски, но обяснил, че живее с родителите си в бунгало и не било удобно да се срещнат там. Това кара Мария да се съмнява в неговата идентичност и след много търсене на информация да стигне до извода, че той най-вероятно е един от популярните за тези години „гларуси“ – местни младежи, които за по-голям престиж се изживяват като италианци и завързват кратки връзки без ангажименти, с дами предимно от Западна Европа. Освен това тя прави поредица от ДНК тестове, които доказват, че във вените ѝ тече поне 33 % българска кръв.

„Сега аз съм на 26 години, много искам да се запозная с родния си баща, с мои евентуални полубратя и сестри, може би баба и дядо“, ни каза Мария в последвал телефонен разговор.

Лизбет Торгерсен, снимка личен архив

„Бях във Варна преди години, чувствам, че съм свързана с това място. Положих много усилия да се свържа с някой, който може да ми помогне. Благодаря.“
Екипът на „Нова Варна“ започна свое разследване и вече говори с някои емблематичните фигури от 90-те в града. Нищо не обещаваме, просто ще се опитаме.
Мария Тереза е наясно, че намирането на предполагаемия и баща е като да търсиш игла в купа сено.
Готова е да плати всички необходими тестове и други разходи по доказване на бащинство.

Публикуваме снимка на Лизбет Торгерсен – майка и от 1991 г.
Ако познавате Ник – роден около 1965 г., висок около 1, 75, с тъмно кестенява коса и сини очи, моля, пишете ни на press.novavarna@gmail.com

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.