in

Събират нови доказателства по делото за добива на газ в Добруджа

Снимка: Канал3

Варненският административен съд проведе трето заседание днес по дело с обществен интерес по жалба на Русгеоком-БГ ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията да добива газ в Добруджа.

Тогава председателят на експертния съвет Тодор Колев мотивира решението на инспекцията с риска от замърсяване на водоносните хоризонти в района на ВиК сондажите и липсата на яснота как тази вода ще бъде пречистена в случай на замърсяване.

На днешното открито съдебно заседание бяха приети представени до момента доказателства и бяха изслушани становищата на страните по исканата от жалбоподателя комплексна експертиза.

Съдът определи десетдневен срок на страните за окончателно уточнение на задачите за експертизи, във връзка със засегнатите от ДОВОС компоненти на околната среда, поискани с жалбата, както и за представяне на предложения за вещи лица от съответната специалност.

На страните е даден срок за становище по представени допълнително доказателства.  В следващото съдебно заседание ще бъдат окончателно определени задачите за експертизи и вещите лица. 

По време на заседанието през ноември се очаква да бъдат определени експертите по тройна съдебна техническа експертиза и да бъдат формулирани точните въпроси към тях. От инициативния комитет настояват за геолог и лекар, които да се произнесат.

Делото е от голям обществен интерес тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево.

В референдум, проведен през миналата година 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата и ще унищожи поминъка им.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева