in

Инициативният комитет срещу добива на газ в Добруджа: Делото е театър

Кадър: tvdobrich

Според Иванка Казакова от протестиращите, евентуалния добив на газ край Генерал Тошево на днешното заседание процесът е върнат в изходна позиция

На днешното заседание на ВАС ни върнаха в отправната точка на делото. Процесът е проформа и първите две заседания бяха протоколни, с днешният десетдневен срок да преформулираме въпросите си, сме върнати в началото, коментира пред „Нова Варна“ Иванка Казакова  от инициативния комитет, протестиращ срещу намерението на „Русгеоком БГ“  да дупчи за газ край Генерал Тошево.

Тя допълни, че те продължават да настояват в съда, че експертите които ще коментират евентуалните вреди от инвестиционното намерение трябва да са медицински лица и независими геолози.

Казакова припомни, че е добре варненци да посещават процеса защото  при евентуален положителен изход от него за инвеститора, съществува реална опасност водата в целия Североизток да стане негодна за пиене заради сондажите.

Тя направи паралел със ситуацията в Хасково, където тази година бе регистриран проблем с уран в питейната вода.  Хората не разбират колко е важно да следят процеса, защото ако се започне дупчене край Генерал Тошево, ще бъдат неизменно замърсени и девненските извори, допълни тя.

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева