in

Правителството прие Закона за хората с увреждания

Снимка: Ладислав Цветков

Дългоочакваният закон бе приет на заседание на МС, предстои до края на седмицата да влезе в Народното събрание за обсъждане.

Това съобщи след засeданието на правителството социалния министър Бисер Петков. Той заяви, че лично ще уводоми протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова за решението на Министерския съвет. Законопроектът предвижда защитата на хора с увреждания от уволнение да се запази, информира Монитор.

В него са залегнали и две национални програми – едната за подкрепа на работодателите, а другата за достъпна среда и мобилност. По първата програма към фирмите ще бъде насочван ресурс за адаптиране на работни места за хора с увреждания, като тя ще се администрира от Агенцията за хора с увреждания. Тя ще бъде на проектен принцип.

Докато втората е свързана с жилищните сгради и приспособяването им за инвалиди. Тя ще се администрира от структури към социалното ведомство. Квотите за хора с увреждания също остават, но са предвидени и две хипотези, според които работодателите, които не са наели необходимия брой инвалиди няма да бъдат санкционирани. От това задължение бизнесът ще е освободен ако характерът на дейността не позволява да бъде извършвана от човек с увреждане.

Няма да бъдат санкционирани и ако не са назначили човек, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници не са осигурили такъв човек. Тези обстоятелства ще се проверяват от инспекцията по труда. Бисер Петков съобщи, че законопроекта за социалните услуги също е подложен на обществено обсъждане. “Очакваме в рамките на едномесечен срок заинтересованите страни да представят мнения и становища“, каза министърът.

За реализация на новите моменти, които закона въвежда за следващата година са предвидени 486 млн. лв., Сумата се формира от наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, който е 133 млн. лв. от бюджета на държавното обществено осигуряване и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха.

 

Министърът посочи, че проектът на Закона за хората с увреждания е бил приет във вида, в който е внесен. „В него се предвиждат и мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания“, каза Бисер Петков. Той обясни, че законопроектът ще бъде внесен до края на седмицата в Народното събрание, където ще започне неговото разглеждане. Това ще рече, че остава спорният момент за квота наети хора с увреждания в големите компании, което не се одобрява от работодатели и синдикати.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/