in

Административният съд отказа да гледа жалба срещу сделката с Дупката

снимка vazrajdane

Вчера варненският общински съветник и председател на „Възраждане“ Костадин Костадинов и колегата му от местния парламент Григор Григоров подадоха жалба в Административния съд срещу на Общинския съвет да купи т.нар. Дупка от пловдивският бизнесмен Георги Гергов 

.Според Костадинов обаче съдът се е произнесъл незабавно, още в същия ден, оставяйки подадената жалба без разглеждане. Аргументите са следните:
– първо, общинският съветник Костадин Костадинов няма правен интерес да обжалва решението на общинския съвет, защото не само е част от състава на въпросния орган, но и е участвал при приемането на акта, макар и гласувайки „против“;
– второ, дори и да го направи като гражданин, а не като общински съветник, той пак няма правен интерес, защото решението не засяга пряко и непосредствено негови лични права, свободи или законни интереси;
– и трето, самото решение на общинския съвет изобщо не може да бъде оспорено, тъй като възлагало на кмета на общината да извърши определени действия и по характера си актът не подлежал на съдебен контрол.

Вторият вносител на жалбата беше общинският съветник Григор Григоров, според когото скандалната сделка е в полза на Делян Пеевски, който по думите му искал единствения печеливш бизнес на Георги Гергов – „Слънчев ден“. Той призова прокуратурата и НАП да се намесят и да проверят тази сделка.

Припомняме ви, че на 05.10.2018 г. Общински съвет – Варна прие решение, с което одобри придобиването на 100 % от капитала на „Централен универсален магазин Варна” АД срещу 43 244 000 лв.

Междувременно преди няколко дни за оспорване на сделката заговориха и от Демократична България. Те обещаха да сезират прокуратурата, областният управител и евентуално Европейската комисия. Според Стоян Пасев обаче такъв сигнал още не е входиран в областна администрация.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева