in

Грипът идва до края на месеца, четири нови щама ни дебнат

снимка Нова Варна

Във Варна никой не търси ваксини, фармацевти приоритетно предлагат по-скъпите варианти 

Въпреки заплахата от идващите четири нови грипни щама почти никой не търси ваксини, категорични са лични лекари от Варна. Единичните случаи на посегналите към превенцията са предимно възрастни хора, с хронични проблеми, пациенти със сърдечна недостатъчност, деца с дихателни проблеми.

снимка Нова Варна

През настоящия есенно-зимен сезон ваксините срещу грип са две. Едната е 3-валентна и е срещу щамовете Сингапур, Колорадо и Мичиган. Другата е 4-валентна, която включва освен изброените, и Пукет. Въпросните 4 щама са именно очакваните тази година. Симптоматиката е висока температура, силна отпадналост и кашлица. Все още няма регистрирани случаи на тези грипни щамове във Варна, категорични са медици. Очаква се със застудяването те да стигнат и до нас, прогнозират специалисти. До края на месеца може да се очаква начална циркулация на грип, каза днес проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Американската ваксина е около 10 лв, а френската е над 20 лв. Именно цената е това, което спира възрастните хора да се ваксинират, коментират още лекари.  Според потребители обаче, фармацевтите съвсем тенденциозно не предлагат по-евтиният вариант на противогрипна ваксина.

Ваксинацията срещу грип се препоръчва основно за хора с хронични заболявания, но въпреки това покритието сред тази групи е под 40%. Според статистиката едва близо 3 на сто от българите се имунизират срещу грип, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Медици припомнят за все още  високият процент смъртност при усложнения от грип.  Над 44 000 души годишно умират от респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в европейския регион на СЗО, от общо до 650 000 смъртни случаи в световен мащаб.

снимка Нова Варна

Пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип. Това стана ясно по време на форум в Народното събрание на тема “Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на остри респираторни заболявания” преди няколко дни.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева