in

Преглед за остеопороза на половин цена

Снимка: ДКЦ "Чайка"

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата. На всеки 30 секунди човек от Европейската общност, чупи кост в резултат от заболяването.

По повод Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври в центъра по остеопороза и остеометрия във Варна (в сградата на ДКЦ „Чайка“) ще преглеждат с 50 % намаление скрининг на цяло тяло, който ще струва 40 лв.

Основните послания на кампанията са за превенция счупванията на кости чрез профилактика, повишаване на осведомеността за специфичните рискови фактори, ранна диагностика и адекватно лечение. Крайният срок за записване е 20 ноември.

Изследванията се правят с предварително записан час на 052/803-900 и 0888/088-991. Записванията започват днес и ще продължат до 20 ноември, няма да върнат нито един желаещ, увериха от центъра.

Периодичните скринингови кампании с преференциални цени са повод за хиляди хора за първи път да се погрижат активно за здравето на своите кости. До момента над 3300 пациента от Варна и региона се изследваха за остеопороза като част от подобни инициативи. Социалната тежест на този факт е огромна, защото от всички участвали 29% са диагностицирани с остеопороза, а 39 % с намалена костна плътност (остеопения), която е предшественикът на заболяването. Именно в етапа на остеопения е най-подходящо да се започне лечение с оглед запазване качеството на живот на индивида.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и много сериозни. Светът е изправен пред епидемия от остеопороза – на всеки 30 секунди човек от Европейската общност, чупи кост в резултат от заболяването.

Заболяването е наречено „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика. Въпреки многото съвременни методи за лечение, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано. Веднъж възникнало, то променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.

Декса изследването на цяло тяло дава възможност за комплексна диагностика, определяйки костната плътност на всички кости в тялото. Освен за превенеция на остеопорозата, изследването дава също важна информация за процентното съотношение на мускулна тъкан и мазнини в тялото и изчислява много по-точно Индекса на телесната маса (BMI – Body Mass Index). Тази функция се използва от лекарите при диагностика на различни заболявания, свързани с обмяната на веществата, но е много ценна и при спортисти, целящи натрупване на мускулна маса.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/