in

Съучастник на телефонни измамници отива на съд

Районната прокуратура във Варна предаде съучастник на телефонни измамници, действал като техен помагач

На съд с обвинителен акт Районната прокуратура във Варна е предала 35-годишния Владимир В., който в съучастие с неустановени телефонни измамници като техен помагач умишлено ги улеснил в извършването на две измами. Подсъдимият ще отговаря за продължавано престъпление по член 209, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 4 от НК.

Владимир бил безработен. В началото на 2016 г. обявил в сайт, че търси работа като шофьор. Седмица по-късно получил обаждане от лице, което се представило като Николов, който търсел шофьор със собствен автомобил за превоз на дограма и климатици. Обещал на подсъдимия седмично заплащане по около 400 лева.

На 28 февруари 2016 г. жена от варненско село получила обаждане от непознат телефонен номер. В разговора мъжът се представил като неин внук и обяснил, че е спечелил от гръцката лотария сумата от 30 000 лева, но не може да ги пренесе през границата лично.

Обяснил на възрастната жена, че парите ще донесе в България негов приятел, на когото трябва да се заплатят за услугата 6000 лева. Жената обяснила на мнимия си внук, че разполага само с 1800 лева. След като „внукът“ се съгласил, наредил на жената да предаде сумата на неговия приятел, който ще я чака до селската църква.

Подсъдимият получил същия ден обаждане от „работодателя“ Николов да отиде до селото. Владимир бил с отнето свидетелство за управление и колата управлявал негов приятел. На уговореното място ги чакала възрастната жена, която предала парите. Жената попитала къде са парите от лотарията на внука й, с което изненадала двамата мъже. След като се прибрала в дома си, тя позвънила на истинския си внук и разбрала, че е измамена.

Николов разпоредил на Владимир да кара към Русе. Дал му указания да остави парите, взети от възрастната жена, до билборд на голяма търговска верига в Русе, като си удържи 500 лева за извършената работа. Обяснил му, че до билборда ще намери мобилен телефон, който трябва да вземе.

На 5 януари 2017 г. неустановено по делото лице се обадило на варненски стационарен телефон и се представило за следовател. Поискал от жената да помогне на полицията да залови опасни телефонни измамници и я предупредил, че те ще я потърсят. След като това се случило, „следователят“ й наредил да приготви пари и да ги хвърли през терасата си. Жената поискала да се консултира със сина си, съобщила името и телефонния му номер. Неизвестно лице се обадило на сина й и след като се уверило, че е той, връзката била прекъсната. Нарочената за жертва на телефонната измама приготвила 6000 лева, сребърни накити на стойност 100 лева и пуснала през терасата чантата с ценностите и парите.

Подсъдимият Владимир В. бил на мястото, взел хвърлената чанта и се прибрал с такси до дома си. По инструкция на мнимия си работодател потеглил за град Ветово, където в района оставил чантата с парите, като прибрал за себе си 700 лева. На мястото имало мобилен телефон със СИМ-карта. Изхвърлил стария, взел новия телефон и се върнал във Варна.
Предстои делото срещу 35-годишния Владимир В. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/