in

Търсачи на трюфели тровят кучета в Девня

Снимка: Reuters

Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина за зачестилите смъртни случаи на кучета в Девня

Това са споделили отлично информирани източници пред „Девня нюз“. Трима берачи на скъпите гъби са основните заподозрени за тровенето на четириногите, което е престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода и глоба.

В момента всички гори в землището на общината са „минирани“ с кренвирши, напоени с антифриз, разказаха авджии. Само за последните няколко дни отровените кучета са най-малко 3. Сред тях е и хъскито, чиято преждевременна и мъчителна смърт предизвика силен обществен отзвук в Девня и най-вече във Варна.
Безпризорното куче не е било използвано с ловна цел, а просто си е търсило храна в гората, след като е било прокудено от стопанина си с инициали Д. Л. Така случайно то се натъква на „примката“ с кренвирша и по-късно изпада в агония на намиращата се в близост до горския участък ул. „Шипка“, разказват източници, близки до разследването на криминалното престъпление.

Снимка: DEVNYA NEWS

Още две кучета са станали жертва на бруталните берачи на трюфели. Те са от породите „Лагото“ и „Кокер шпаньол“ и са били обучени да надушват и изкопават трюфели. Техните стопани трудно преживяват загубата на четириногите си любимци и е съвсем логично да се предположи, че ще търсят мъст срещу тези, които са убили кучетата им от алчност.

В момента в горите край Девня се берат черните есенни трюфели Unchinatum, чиято актуална изкупна цена е 300 лева на килограм (първо качество) и 75 лева (второ качество).

Урожаят е богат, но все повече берачи се страхуват да излизат на лов. Така в един момент може да се окаже, че в смесената борова и липова горичка, където трюфели има за целия китайски народ, берачите са точно трима – „две тъпи и нагли лайнета, действащи в комбина, и един по-възрастен мизерник, на когото неотдавна му нарязаха и четирите гуми на колата“, разказаха запознати с нерегистрираните криминални инциденти в Девня.

Според ветеринари въпреки специфичната миризма на антифриза (етиленгликол), отровната течност е нещо като забранено лакомство за четириногите заради сладникавия ѝ вкус. По този начин всяко едно куче, без значение дали е ловно или не, може да се изкуши и да се натрови смъртоносно. Затова съветът към девненци, които разхождат домашните си любимци в гората, е превантивно да им поставят намордници. За съжаление тази мярка не важи за ловните кучета, тъй като с предпазител на муцуната те стават абсолютно безполезни.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/